image
Sursa foto: NY Times

Putin a pornit războiul împotriva Ucrainei exact ca Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial

Milioane de ucraineni au fost treziți în această dimineață de bubuituri și de flăcările exploziilor care le-au cuprins țara. Nu! Nu e anul 1944. E anul 2022, iar ucrainenii nu au fost treziți nici măcar de o ploaie de meteoriți. I-au trezit rachetele și bombardierele Rusiei.

Mulți dintre moldovenii care trăiesc mai aproape de granița cu Ucraina, de orașele care au fost supuse atacurilor, au fost și ei treziți de zgomotele acestor bubuituri. E război! E scenariul pe care am refuzat cu îndârjire să-l admitem în ultimele săptămâni, în pofida tuturor avertismentelor.

Majoritatea covârșitoare a populației lumii este totuși rațională. Și noi am cântărit rațional lucrurile. Iar rațiunea nu putea să admită așa ceva aici, un război în inima Europei, în anul 2022. Doar că există în lumea asta și un mic procent de oameni cu probleme psihice. De indivizi sociopați, lipsiți de empatie, de elementara omenie. Din păcate, unul dintre aceștia este astăzi în fruntea Rusiei. Iar el a decis că trebuie să pornească un nou război.

Și un război împotriva cui? Împotriva unei țări vecine, surori, de care te leagă secole de istorie. Și pentru ce a fost declanșat acest război? Doar pentru că ucrainenii își doresc să fie liberi, independenți, suverani. Își doresc o țară cu mai puțină corupție și mai multă prosperitate. O țară europeană, democratică, care să se apropie de standardele firești ale vieții pentru anul 2022.

Putin a pornit acest război exact ca Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial. Hitler a ocupat Austria în 1933, în care a organizat și un așa-zis referendum, apoi și-a anexat Cehoslovacia, după care a organizat provocări în Polonia, pentru a o ataca. Și Putin a început cu Osetia și Abhazia, a făcut și el un așa zis referendum în Crimeea, iar acum, după săptămâni întregi în care a încercat să provoace Ucraina în Donbas, a înscenat el singur acolo niște atacuri, iar într-un final a invadat țara vecină.

Acum Ucraina este atacată pe toate fronturile. Din aer, terestru, cu tancuri cu rachete și bombardiere. Milioane de ucraineni au apucat sau sunt gata să apuce calea pribegiei. Câteva mii dintre ei au ajuns deja în Republica Moldova pentru a se refugia. Noi i-am primit și trebuie să primim oricât de mulți va fi nevoie. Trebuie să fim solidari cu vecinii noștri în această situație.

Vom asista în continuare la o avalanșă de știri false, pentru că Moldova deja e victima războiului hibrid de foarte mult timp. Dar trebuie să le analizăm cu mare atenție și să ne informăm din cât mai multe surse, dând prioritate celor credibile.

Avem în țară foarte mulți diversioniști. Avem partide politice care fățiș astăzi sunt de partea agresorilor. Avem oameni în Parlament care astăzi acționează precum niște agenți ai Rusiei.

Avem în ecranele televizoarele porții de propagandă și manipulare, care trebuie sistate cât mai urgent. Așa cum au făcut până acum multe alte țări. Din păcate, deja sute de mii de moldoveni au fost intoxicați, îmbolnăviți de cea mai abjectă propagandă. Blocarea acestor manipulări va fi un prim pas de solidarizare cu Ucraina, dar, și mai important, de protecție a țării noastre în fața războiului hibrid.

Trebuie să fim alerți, dar calmi și lucizi. Să nu cădem pradă extemismului de niciun fel. Astăzi orice scânteie poate provoca lucruri pe care nici măcar nu ni le putem imagina. De aia, să nu cădem pradă provocărilor de niciun fel. Să fim informați, vigilenți, demni și patrioți.

Noi nu suntem singuri în această criză. Pe lângă lipsa de experiență și greșelile pe care le fac politicienii care se află astăzi la guvernare, trebuie să ne bucurăm că, totuși, ei sunt astăzi de partea corectă. Putem avea încredere deplină că vor lua decizii în interesele naționale și ale noastre, ale cetățenilor.

Avem alături de noi întreaga Europă. Știm că putem conta pe ei. Cea mai mare nevoie de ajutor o are, însă, în acest moment Ucraina. Trebuie să fim alături de ei, solidari, împreună, până ce binele va izbăvi. Pentru că într-un final va fi bine! Ucraina, suntem alături de tine!

Noutăţile partenerilor

comentarii: