image
Sursa foto: jurnal.md

Deputat, despre votul din Transnistria: „Biroul de Reintegrare are grijă ca frauda să fie realizată fără nicio piedică”

„Biroul de Reintegrare are grijă ca frauda electorală să fie realizată fără nicio piedică”. Opinia aparține deputatului și expertului în problematica transnistreană, Oazu Nantoi și a fost făcută după ce Biroul Politici de Reintegrare a emis un comunicat în care amintește mecanismul de documentare a eventualelor încălcări a dreptului la libera circulație în regiunea transnistreană în ziua alegerilor prezidențiale, ce vor avea loc pe 1 noiembrie.

Biroul de Reintegrare amintește că în cazul unui incident sau provocare implicând reprezentanți ai structurilor nerecunoscute din regiunea transnistreană, acestea urmează a fi constatate de polițistul de sector care va verifica situația la fața locului. „Totodată persoanele pot apela la numărul unic 112. În cazul în care problema nu a fost soluționată, urmează a fi informat Contingentul Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova la numărul de telefon 079771466, care este disponibil 24 de ore din 24. Ofițerul de serviciu va fixa încălcarea și va cere ieșirea observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare la fața locului, pentru a o documenta”, se mai arată în comunicat.

„Biroul de Reintegrare are grijă ca frauda electorală să fie realizată fără nicio piedică. Mai bine zis, totul e decis la Moscova, iar Biroul de Reintegrare, care este complice, chipurile ceva decide”, a comentat deputatul Oazu Nantoi pe pagina sa de facebook.

Amintim că CEC a decis să deschidă în ziua alegerilor prezidențiale 42 de secții de votare în localități din dreapta Nistrului pentru votanții din regiunea transnistreană. La alegerile parlamentare din 2016 au fost deschise 30 de secții pentru aceștia, iar la alegerile parlamentare din 2019, 25 de secții de votare.

Consiliile locale din satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă; Gura Bâcului, raionul Anenii Noi; din satul Hagimus, raionul Căușeni și Rezina au adoptat hotărâri prin care refuză propunerea CEC de a deschide secții de votare în aceste localități, invocând situația de criză pandemică. CEC a contestat însă aceste decizii la Cancelaria de stat.

Totodată amintim că la scrutinul prezidențial din 2016, au fost aduși în mod organizat 16 788 de alegători din republica fantomă ca să-l voteze pe Dodon. Scenariul a fost repetat la alegerile parlamentare. Nici atunci, nici acum informația despre candidați și programele lor electorale nu poate fi distribuită în localitățile subordonate autorităților neconstituționale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: