image
Sursa foto: Jurnal.md

Sergiu Litvinenco va contesta la Curtea Constituțională modificările la Legea ANI operate de PSRM-Șor

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, anunță că va contesta mâine la prima oră la Curtea Constituțională modificările operate de majoritatea PSRM-Șor, la Legea ANI.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, deputații din coaliția PSRM-Șor au votat nu doar modificările la Legea ANI, ci potrivit aceluiași proiect (nr.495), pe ultima sută de metri, la inițiativa lui Sergiu Sârbu, a fost modificat și Codul de procedură penală.

„Esența amendamentului – urmărirea penală în cazul art.330/2 „Îmbogățirea ilicită” din Codul penal poate fi pornită doar după ce există un act de constatare definitiv al ANI prin care se dovedește că există diferențe substanțiale între averea obținută și veniturile declarate.

La modul practic asta face inaplicabil articolul art.330/2 „Îmbogățirea ilicită” din Codul penal, întrucât, pe de o parte, odată cu micșorarea termenului de prescripție, ANI nu va mai putea să emită acte de constatare pe averi nejustificate, iar, pe de altă parte, procurorii nu vor putea să deschidă dosare atât timp cât nu există un act de constatare defintiv al ANI”, precizează Sergiu Litvinenco.

Potrivit deputatului modificările reprezintă un cerc vicios și au drept scop golirea de conținut a art.330/2 din Codul penal.

„Urmări pe termen scurt – și puținele dosare deshise pentru „Îmbogățire ilicită” (Druță, Sternioală, Chitoroagă) vor fi încetate. Urmări pe termen mediu și lung - această lege face practic imposibilă urmărirea penală și confiscarea bunurilor celor care au jecmănit acest popor și nu își pot justifica averea, inclusiv a hoților care constituie astăzi majoritatea parlamentară și a celui care dorește tare să devină un fel de ”coordonator” după modelul lui Plahotniuc”.

În aceste condiții, deputatul anunță că luni, la prima ora, va contesta această lege la Curtea Constituțională.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: