image
Sursa foto: jurnal.md

Dezbateri la Jurnal TV despre mersul la biserică în timpul pandemiei: „Vă asumați riscul?”; Ce spune părintele Iulian Rață

Bisericile nu trebuie închise nici în condițiile pandemiei de coronavirusului de tip nou, iar enoriașii trebuie să fie cei care aleg să meargă sau nu la slujbe.

Este afirmația părintelui Iulian Rață, parohul bisericii „Sfânta Treime”, din satul Lucășeuca, raionul Orhei, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Noi nu-i obligăm pe oameni să vină la biserică. Noi le spunem că bisericile sunt deschise și dacă doresc să se roage, să se roage. Dacă doresc să rămână acasă, să rămână”, a menționat părintele Iulian Rață.

„Probabil nu vă așteptați ca să spun că un creștin nu trebuie să meargă la biserică, pentru că asta ar fi cea mai mare prostie din partea unui preot, să-i îndemne pe creștini ca în cele mai grele momente din viața lor și în cele mai de criză situații să nu ceară ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu. De ce noi în Republica Moldova nu am dat ascultare deciziei luate de prim-ministru? Pentru că s-au interzis serviciile divine. Nu poate fi interzisă legătura noastră cu Dumnezeu”, a declarat părintele Iulian Rață.

Preotul a precizat că ultima înțelegere cu autoritățile a fost ca liturghiile să fie săvârșite în aer liber.

„Noi am acceptat-o cu mare drag. Cu cea mai mare plăcere vom face lucrul acesta și sâmbătă, și duminică Liturghia va fi în aer liber. Condiția este ca distanța dintre enoriași să fie cât mai mare unul de celălalt. Dar nu uitați despre faptul că satele noastre sunt pustiite. Cu toate că este Postul Mare, la sate vin maxim 50 de oameni”, a adăugat parohul.

Părintele Iulian Rață a menționat că au fost luate „toate măsurile” pentru ca coronavirusul de tip nou să nu se răspândească pe teritoriul bisericii.

„Icoanele sunt igienizate la fiecare cinci minute. Sunt scoase covoarele astfel ca podeaua să fie spălată cât mai des cu soluție dezinfectantă. La mine în biserică sunt trei puncte unde oamenii au acces la soluție dezinfectantă pentru mâini. În ceea ce ține de lingurița de la Sfânta Împărtășanie, nu vă supărați, dar Biserica Ortodoxă nu o să recurgă la asemenea metodă. Vă spun și de ce. Dacă venim acolo să ne împărtășim cu pâine și vin, atunci stăm acasă și bem vin și mâncăm pâine. Dacă venim acolo să-l primim pe Domnul nostru Isus Hristos, care este izvorul vieții, trebuie să fii tare zăpăcit la cap să crezi că Hristos poate să-l îmbolnăvească pe cineva. În toată istoria omenirii nu există caz demonstrat de știință că cineva s-a îmbolnăvit de la trupul și sângele lui Hristos”, a spus părintele Iulian Rață.

Unii invitați ai emisiunii au avut o altă părere.

„Cu gândul și credința în bunul Dumnezeu, cred că vom reuși să depășim această situație foarte complicată. Dar bunul Dumnezeu are grijă de cei care au grijă și de ei și aici, după mine, părinte, trebuie să dăm ascultare medicului. În situația respectivă, medicul este cel mai indicată persoană pământească care ne dirijează și ne ghidează. Și slujitorii Domnului, și enoriașii trebuie să aibă grijă și atunci le-am rezolva atât pentru sănătatea sufletească, cât și pentru cea trupească”, a comentat deputatul Iurie Reniță.

„Niciun preot nu este virusolog. Îmi pare foarte tristă această situație. Biserica este gata să-și asume acum acest riscă? Mie îmi pare că cât de iresponsabili au fost politicienii care au organizat aceste alegeri în timpul codului roșu, în loc să le amâne sau să le anuleze, la fel și biserica care insistă în continuare, în loc să zică ca în această perioadă să evităm anumite proceduri bisericești. În rest slujbele las să se petreacă, nimeni nu interzice enoriașilor să intre în biserică, dar nu sunteți virusologi și nu puteți să vă asumați acest risc”, a adugat expertul politic Victor Ciobanu.

„Aveți perfectă dreptate și nimic mai mult biserica nu solicită. Nu obligăm pe nimeni să vină la biserică, nu obligăm pe nimeni să se împărtășească. Cerem și rugăm ca biserica să rămână deschisă pentru acele persoane care vor voi să ajungă”, a fost reacția părintelui Iulian Rață.

Live: Ora Expertizei, 16.03.2020

Live: Ora Expertizei, 16.03.2020 Publicată de Ora Expertizei pe Luni, 16 martie 2020

Noutăţile partenerilor

comentarii: