image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

„Covid este periculos, face ravagii, iar cei care au supraviețuit au rămas cu consecințe”; Interviu cu medicul Elena Spânu

Elena Spânu este medic obstetrician și are o experiență de muncă de 30 de ani în cadrul spitalului raional Fălești. Este unul din puținii medici care au acceptat să activeze în secția de Covid-19, deschisă în luna aprilie la acest spital. Totodată este unul din lucrătorii medicali care s-au infectat de această boală. Medicul a acceptat să ofere un interviu pentru Jurnal.md în care să ne relateze propria experiență legată de Covid-19, cum a depășit boala, care pot fi consecințele acestui virus și de ce sfaturi ar trebui să țină cont cei care azi nu cred în existența acestui virus.

Stimată dnă Elena Spânu, sunteți una din puținii medici care au acceptat să lucreze în secția de Covid-19 a spitalului raional Fălești, în ce condiții ați acceptat să vă antrenați în lupta cu acest virus?

Când s-a început nevoia legată de Covid, colegii din administrația spitalului m-au telefonat și m-au întrebat dacă doresc să lucrez în această secție. Mulți medici de la noi au atins vârsta pensionară și nu putea fi supuși acestui risc. Unii dintre cei care puteau să se antreneze în această luptă au refuzat. Astfel, din lipsă de cadre, dar și din bun simț am acceptat. Trebuia să fim patru medici, dar am putut crea o echipă din doar trei medici, eu, medicul Vladimir Smetanca și Victor Marcu.

Ce ați simțit prima oară când ați îmbrăcat combinezonul și ați trecut pragul secției de Covid-19, vă simțeați în deplină siguranță?

Prima oară i-am trecut pragul pe opt aprilie. Am fost bine dotați cu echipament. Infectarea personalului medical de la spitalul nostru s-a produs mai degrabă din cauză că aici am avut un prim pacient, o pensionară cu probleme cardiace, care a ascuns că a interacționat cu o persoană venită de peste hotare. Pacienta a fost mutată dintr-o secție în alta, cardiologie, reanimare și așa cum s-a dovedit mai târziu avea Covid-19. În aceste condiții s-au infectat mai mulți lucrători medicali.

Evident, am avut emoții și chiar frică atunci când am îmbrăcat prima oară combinezonul și am trecut pragul saloanelor din secția Covid-19. Erau 15 bolnavi și am simțit o responsabilitate dublă, majoritatea erau colegii noștri din spital. Pe parcursul gărzii au fost aduși încă 11 pacienți. A fost o perioadă stresantă. Este greu să lucrezi în combinezon, cu mască, ne transpirau ochelarii în timpul vizitelor și examinării pacienților, în timp ce le măsuram oxigenarea sângelui bolnavilor. Totodată trierea bolnavilor avea loc într-o altă aripă a spitalului. De fiecare dată trebuia să te dezbraci și să îmbraci echipamentul. Covid-19 este un virus foarte periculos și încă necunoscut, la fiecare pacient, în funcție de problemele de sănătate pe care le are, se manifesta diferit.

covidcovid

În ce condiții și când ați înțeles că v-ați infectat?

Peste 10 zile m-am trezit cu dureri mari de cap. Mi s-a înfundat nasul, nu simțeam mirosul și gustul. Nu aveam tuse, dar totuși mi-am dat seama că e mai mult decât o simplă răceală. Am făcut testul la Covid-19 și s-a dovedit a fi pozitiv. Am primit tratamentul la domiciliu pentru că atunci intrase în vigoare noul ordin al Ministerului Sănătății referitor la tratamentul bolnavilor cu forme mai ușoare la domiciliu. Tot atunci s-a dovedit că și soțul s-a infectat. În cazul lui, virusul a evoluat rapid și violent. A fost internat în spital. Eram singură acasă, mă automonitorizam, dar eram monitorizată și de medicul de familie. Febra era 37.3 – 37.5 grade. Trei săptămâni am luptat cu boala. Ce e specific acestui virus, simțeam o mare oboseală și dureri în articulații, fiecare mișcare o făceam cu greu. Am avut și momente de panică, dar îmi măsuram oxigenul din sânge, vedeam că e în limitele normei și mă linișteam. Erau momente când febra îmi scădea și mă simțeam mai bine și credeam că am învins infecția, ca peste o oră să crească iar febra și să revină iar durerile de cap și cele musculare. Mai era și soțul, care era pe patul de spital și îmi făceam mari griji. A fost o perioadă cumplită. Virusul este nou, periculos și se manifestă imprevizibil. Atunci când crezi că dispare, el iar atacă, parcă ai senzația că te simți bine și el iar apare. Chiar lucrând în secție am observat că el evolua în mod diferit la diferiți pacienți. Mai agresiv se manifesta la bolnavii cu boli cardiace și cei care sufereau de diabet zaharat. În timpul tratamentului, șeful spitalului mi-a zis să fac un control roentgen. L-am făcut și slavă Domnului, acesta nu mi-a afectat plămânii, în cazul meu a fost o formă mai ușoară. Dar vreau să vă spun că deși testul mi-a arătat că sunt sănătoasă și a trecut deja ceva timp de atunci mai simt unele efecte ale acestuia în organism. Oboseala acută din timpul bolii a trecut în oboseală cronică. O simt și acum.

Spitalul Dvs a pierdut doi lucrători medicali, care au pierdut lupta cu această boală, medicul traumatolog, Igor Cheptea și asistenta medicală, Lidia Lungu, cum v-au rămas în amintiri ultimele zile petrecute alături de ei?

Cu medicul Igor Cheptea când era în spital discutam mai mult despre boală. Avea hipertensiune arterială. Evident, simțea și o doză de neliniște pe care o aveam toți, legată de acest virus necunoscut. Fiecare stăteam cu frică: ce va fi azi, ce va fi mâine. Nici noi, nici el nu s-a gândit la finalul la care s-a ajuns. Ulterior a fost transferat din spitalul nostru în secția de reanimare a Spitalului Republican din Chișinău și când am auzit că starea i s-a agravat, apoi – că a pierdut lupta, am simțit un mare gol și tristețe. A fost o pierdere enormă pentru colectivul nostru.

În cazul Lidiei Lungu, s-a infectat de la pacientul zero infectat de Covid pe care l-am avut în spital, în secția cardiologie. A fost internată pe 5 aprilie în secția de Covid-19 de la spitalul municipal din Bălți. Virusul a atacat-o fulgerător. Atât Igor Cheptea, cât și Lidia Lungu sunt oameni care au tratat sute de pacienți și au căzut fiind până în ultima zi aici la spital, la datorie.

Nu v-ați mai întors în secția de Covid-19. E din cauză că ați simțit pe propria piele efectele acestei infecții ori s-au găsit deja alți colegi care să vă ia locul?

După ce m-am întors din concediul de boală, am aflat că a fost antrenat un alt medic. Atunci când m-am îmbolnăvit, au rugat mai mulți colegi să vină să lucreze în această secție, dar au refuzat și atunci au contractat un alt medic de la alt spital. Apoi spitalul a intrat în carantină. Când situația epidemiologică s-a ameliorat, din 18 mai spitalul și-a reluat activitatea obișnuit. Apoi situația legată de Covid s-a agravat și a fost deschisă iar Secția cu profil Covid-19. Locul meu a fost luat de un alt coleg și eu mi-am continuat deja activitatea la locul de bază de muncă în secția consultativă.

covidcovid

Propaganda anti-covid în mare parte și-a făcut efectul, mulți azi nu cred în existența acestui virus. Care ar fi mesajul Dvs pentru acești oameni?

Aveți grijă de sănătate, virusul este și face ravagii, generează complicații în organism. Cei care au supraviețuit, au rămas cu consecințe. Aveți grijă, în special persoanele în etate, stați acasă. Purtați măști, corect, aplicate nu doar pe gură, ci și pe nas. Evitați întrunirile, zilele de naștere, aglomerațiile.

Ce credeți despre atitudinea șefului statului, Igor Dodon, care la întâlniri cu cetățenii, rareori când își pune masca motivând că nu e obligatorie, ci e o recomandare a medicilor?

Ceea ce face Igor Dodon este ieșit din comun. Prin exemplul său negativ a contribuit la creșterea neîncrederii populației în acest virus periculos. În primul rând demnitarii ar trebui să susțină mesajul medicilor și să fie un exemplu pentru cetățeni. Vă puteți imagina ce simt când aud astfel de discursuri cei care trec prin secțiile de Covid, medicii care lucrează acolo, cei care se înăbușă în combinezoane, sub măști. Ne revoltăm, dar din păcate rămânem în multe cazuri doar cu revolta. Cu toate acestea îndemn oamenii încă o dată să-și plece urechea la mesajul medicilor, virusul este periculos și din păcate continuă să facă ravagii.

Vă mulțumim și vă urăm multă sănătate

Interviu realizat de Svetlana Corobceanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: