image
Sursa foto: Jurnal.md//Nadejda Roșcovanu

Albumul cu opera lui Igor Vieru, lansat ieri, merită să devină o carte de vizită a Republicii Moldova

Lansarea albumului ce curpinde opera pictorului Igor Vieru a avut loc ieri seară, în curtea noului sediu al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău. În Sala Galbenă a clădirii au fost expuse opt portrete de scriitori, pictate de Igor Vieru, care sunt astăzi în proprietatea muzeului. Albumul, deși nu este exact cum și l-a dorit și conceput Roland Vieru, fiul pictorului, și nu cuprinde toate cele 1600 de lucrări ale artistului, a fost apreciat de către participanții la eveniment ca fiind un obiect de mare valoare, necesar pentru promovarea culturii naționale, mai ales de către ambasadele Republicii Moldova în străinătate.

Cu cinci ani în urmă, când pășeam în casa-muzeu a familiei Vieru de la Cernoleuca, l-am surprins pe Roland Vieru venind de la târg, de unde cumpărase niște nituri necesare pentru reparația acoperișului. Era cu bună dispoziție în acea zi de duminică, dar mai ales cu gust de vorbă, ne mărturisea el. Ne-a povestit atunci despre casă, viață, familie, dar și despre un vis al său pe care nu-l putea realiza: tipărirea unui album care să cuprindă întreaga operă a pictorului Igor Vieru. Fiul Roland a muncit ani de zile ca să strângă toate lucrările lui Igor Vieru, dar și mărturiile despre viața tatălui său, pe care le concepuse personal pentru un viitor album, ce urma să aibă chip de crestomație.

„Singurul lucru de care îmi pare rău e că nu am găsit sponsor pentru acest album. Am și machetat cele 1500-1600 de lucrări. Albumul este conceput ca o anatomie de devenire a pictorului, în perioadă cronologică (a accentuat acest aspect). În fiecare an există lucrare care ar confirma și ar desfășura interesul, crezul lui artistic. Am desene de-a lui Igor de pe când avea 12 ani, păstrate ca prin miracol de sora sa din Pocrovca. Doamne, e mult, n-a încercat nimeni.. Tot zic să dau o pirmă fază de bani, dar de unde s-o iau?? La cine am apelat - nimic! Totuși văd că se publică albume, înseamnă că se face cârdășie”, comenta el, făcând aluzie la Ministerul Culturii, care considera că îl ignoră pe Igor Vieru.

Cu doar o lună înainte de plecare în lumea celor drepți, chinuit cumplit de boală, Roland Vieru a găsit puteri să pună la cale lucrurile neîmplinite de el pe acest pământ. Publicarea albumului Igor Vieru se datorează editurii Cartier, în special lui Gheorghe Erizanu, a specificat Emilia, soția regretatului Roland Vieru, care îi continuă astăzi rostul.

Jurnal.md//Nadejda RoșcovanuJurnal.md//Nadejda Roșcovanu

La evenimentul de lansare a albumului ce cuprinde opera lui Igor Vieru, dar și vernisare a expoziției „Igor VIERU: opt portrete și un album”, au fost prezenți membrii familiei Vieru, prieteni, oameni de artă, discipoli ai pictorului. Au fost invitați și prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, ministra Culturii Lilia Pogolșa, consilierul prezidențial pe domeniul culturii Angela Brașoveanu.

Maria Șleahtițchi, directoarea muzeului, a fost gazdă și moderatoare a evenimentului. Au vorbit Emilia Vieru, Vitalie Coroban, Florina Breazu, Vasile Malanețchi.

Maria Șleahtițchi și Emilia VieruMaria Șleahtițchi și Emilia Vieru

Urmăriți mărturiile prezentatorilor în video-ul înregistrat pe pagina Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”:

Noutăţile partenerilor

comentarii: