image
Sursa foto: Jurnal.md

Virgiliu Pâslariuc, despre persoanele care ar putea fi cooptate în noua echipă guvernamentală: Trebuie să reprezinte PAS

Reprezentanţii partidelor politice sau societăţii civile care vor fi cooptate și vor dori să facă parte din noul Guvern, trebuie să reprezinte partidul care i-a delegat la guvernare, în cazul dat, PAS. Precizarea a fost făcută de istoricul și deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, după ce în spațiul public au apărut mai multe opinii referitor la candidaturile care ar putea fi cooptate în echipa guvernamentală a PAS.

Potrivit lui Virgiliu Pâslariuc, ideea că anumiţi reprezentanţi ai partidelor politice sau societăţii civile vor putea fi invitaţi să facă parte din Guvern nu înseamnă deloc o coaliţie de guvernare, aşa cum pretind unii.

„Responsabilitatea ministerială, ca principiu unghiular al regimului parlamentar şi sistemului democratic înseamnă că aceşti miniştri sau secretari de stat, nu vor reprezenta în continuare partidele extraparlamentare ale căror membri sunt sau ai societăţii civile, ci vor fi reprezentanţi ai partidului, care a primit votul suveranului pentru a guverna ţara. Ca să fie clar, aceşti demnitari publici nu vor avea o sursă autonomă de autoritate, ci vor reprezenta partidul care i-a delegat la guvernare, în cazul nostru PAS”, a menționat Virgiliu Pâslariuc.

Potrivit deputatului, cooptarea unor persoane în echipa guvernamentală nu poate fi interpretată ca „lipsă de cadre" a unui partid și excedent de oameni valoroşi la altele, care nu au intrat în Parlament, ci de posibilitatea formării unui guvern pro-european pe principii inclusive.

„Dar acest lucru ar presupune angajamentul total al acestor candidaţi faţă de valorile şi principiile PAS, exprimate în programul său de guvernare, deoarece toată responsabilitatea politică pentru reuşita sau nereuşita lor în cadrul executivului va fi contabilizată de partidul care le-a acordat încredere”, a conchis Virgiliu Pâslariuc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: