„Am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și care se încadrează în prevederile legii care prevede procedură de retragere a ordinelor naționale. Am demarat această procedură și sper că va fi finalizată în foarte scurt timp", a declarat Iohannis, întrebat dacă îi va retrage decorația fostului premier român Adrian Năstase.

Iohannis a răspuns astfel controversei referitoare la prezența fostului premier român la recepția de la Cotroceni de Ziua Națională a României și dacă îi va retrage decorația.

Este, totodată, și un răspuns dat Societății Timișoara, care i-a cerut, printr-o scrisoare deschisă, să retragă decorațiile celor care au condamnări penale, Adrian Năstase fiind cap de listă.

Procesul de identificare a acestor persoane a fost demarat și analiza va fi finalizată în foarte scurt timp, a precizat președintele, care va semna decretele de retragere a decorațiilor.

Fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase, a fost decorat, în 2002, de fostul președinte Ion Iliescu, cu Ordinului Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Această distincție a făcut posibilă prezența lui Adrian Năstase pe lista de invitați la recepția de Ziua Națională.

Anunțul lui Klaus Iohannis a fost făcut, într-o conferință de presă, imediat după ce l-a decorat pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.