image
Sursa foto: tribuna.md

Chicu: Resursele financiare ale RM sunt la limită; Expert economic: „Unde-s creditele de la ruși?”

Sergiu Gaibu: „Economia moldovenească are o situație monetară bună la momentul actual și această fereastră de oportunitate ar putea fi exploatată, dacă este administrată corect. Cu investiții în memorial, havuzuri și alte cotizații orientate spre campania electorală, evident că Moldova va rata această oportunitate.”

Premierul Ion Chicu a declarat săptămâna aceasta în cadrul unei emisiuni că resursele financiare ale Republcii Moldova sunt la limită.

În prezent putem achita pensiile, salariile, exclusiv din ce am adunat suplimentar în primele luni ale anului. În primele două luni ale anului, Serviciul Vamal a adus în bugetul statului cu 27% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, cu acele resurse și supraviețuim. Noi nu printăm bani. Trăim din contul la ceea ce adunăm”, a declarat Ion Chicu, dând de înțeles că Guvernul își pune speranța în creditul de 4 miliarde de lei din partea FMI.

Directorul de programe Expert-Grup, Sergiu Gaibu, menționează că Guvernul și Președinția se fac vinovate de lipsa de resurse financiare în bugetul de stat, deoarece aceștia au administrat defectuos relațiile cu partenerii externi.

Faptul că timp de o lună de când suntem în stare excepțională lucrurile erau anunțate a fi sub control, iar acum s-a dovedit a fi că resursele financiare sunt semnificativ mai reduse indică faptul că fluxul de informație operativă nu este bine pus la punct și aceasta tot timpul va fi o problemă pentru Moldova în situații dificile. De asemenea, se vede gafa ce ține de prioritățile în politica externă. Președinția și Guvenrul a tot informat societatea despre careva credite din partea Rusiei. Până la momentul actual nu există nicio confirmare privind careva angajamente în această direcție. În schimb, relațiile cu partenerii externi care într-adevăr pot ajuta Moldova au fost administrate defectuos”, punctează expertul.

Gaibu menționează despre tipărirea banilor despre care Chicu spunea în emisiune, că RM nu tipărește bancnote, că acest lucru și-o permit acele țări care construiesc economii bazate pe producere de valoare adăugată și nu pe consum.

„Economia moldovenească are o situație monetară bună la momentul actual și această fereastră de oportunitate ar putea fi exploatată, dacă este administrată corect, pentru o relansare eficientă a economiei. Dar pentru aceasta, resursele financiare trebuie îndreptate spre sectoare producătoare de valoare adăgată, în mod particular orientată spre export. Cu investiții în memorial, havuzuri și alte cotizații orientate spre campania electorală, evident că Moldova va rata această fereastră de oportunitate”, menționează Sergiu Gaibu.

Relansarea economică nu poate avea loc în condiții de concurență neloială, birocrație stufoasă și abuzuri din partea organelor de forță

Fără a soluționa concurența neloială dusă de regimul separatist de la Tiraspol, contrabanda semilegală de produse din Ucraina, monopolurile susținute pe intern, agenții economici nu vor face față acestor concurenți avantajați și vor fi forțați să găsească soluții de diminuare a cheltuielilor inclusiv prin neachitarea impozitelor. Birocrația și controalele din partea organelor de stat, cu aplicare de sancțiuni necomesurabile încălcărilor depistate este o altă problemă majoră pentru micul business și businessul de familie, care ar trebui să fie vârful în redresarea economiei și asigurarea cu locuri de muncă pentru cei care din diferite motive l-au pierdut”, spune directorul de programe Expert-Grup.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: