image
Sursa foto: Deschide.md

Analiza votului: Sandu să nu deschidă șampania, iar lui Dodon să nu i se cânte prohodul

Maia Sandu a obținut o victorie surprinzătoare pentru mulți în cadrul alegerilor de duminică, în timp ce Igor Dodon, cu un scor de sub 33%, este mult mai jos decât pretențiile pe care le anunța înainte de 1 noiembrie, de a se impune încă din primul tur. Asta nu înseamnă însă că Sandu are vreun motiv de a deschide șampania și nici lui Dodon nu trebuie să-i fie cântat prohodul.

Pentru că analizând foarte atent scorurile primilor doi, dar și ale tuturor candidaților, vedem că bazinul electoral al lui Dodon rămâne unul destul de larg și în dependență de strategia sa din turul II, dar și de felul în care va acționa în special Renato Usatîi, depinde soarta alagerilor.

Cine a votat pentru Sandu și Dodon

Maia Sandu, care a obținut proape 490 de mii de voturi (36,1%), și-a asigurat jumătate din sufragii din diaspora și Chișinău. Dacă includem aici și 5-6 raioane din centrul și sudul țării, atunci ajungem la aproximativ 70% din voturile Maiei Sandu.

Așadar Sandu, cu 70% in diaspora, 45% în Chișinău și 42% în centru-sud, s-a ridicat destul de aproape de potențialul dreptei, mai putând miza, în mod normal, pe un bazin de maximum 10 puncte procentuale aici, în condițiile în care va obține toate voturile celorlalți candidați de dreapta și va crește puțin prezența în turul II.

În același timp, Igor Dodon nu a exploatat nici pe departe întregul potențial al bazinului de stânga. Spre exemplu, el a acumulat doar 30% în Bălți, în condițiile în care în 2016 fusese votat de 80% din bălțeni.

Per total, în raioanele din nord, Igor Dodon are un scor de 45%, în timp ce acum 4 ani obținuse aproape 70%. Mai mult decât atât, el a obținut doar 84% din voturi în Găgăuzia și 77% în Taraclia, acolo unde era votat de 99% din alegători în 2016.

Culmea este că Dodon, care obținea 90% din voturi în Rusia, s-a clasat abia pe poziția a 2-a acum în această țară, fiind depășit de Renato Usatîi.

Așadar, cel puțin raportându-ne la profilul istoric al alegătorilor și scorurile obținute în 2016, Igor Dodon a ratat cam 20% din potențial în propriile fiefuri, adică cel puțin dublu față de Maia Sandu

Usatîi, între ciocan și nicovală

Iar eșecul lui Dodon se datorează, în primul rând, lui Renato Usatîi, a cărui alegător a fost totuși în mare proporție ca identificat de stânga.

Pentru că Renato Usatîi a obținut peste 50% la Bălți și a mai ocupat primul lor la Fălești, Sîngerei și Drochia. Mai mult decât atât, Usatîi a câștigat votul din Rusia și a acumulat peste 10% în Găgăuzia.

Iar la nord, Usatîi a obținut un scor ce depășește 25%.

Așadar, primarul de Bălți și-a atras nu doar alegătorii cu viziuni mai puțin radicale care l-au votat pe Dodon în 2016, ci chiar și o parte din nucleul dur (Rusia, Bălți, Găgăuzia, multe raioane din nord).

Va fi extrem de greu ca acest electorat din nucleul dur să fie convins să voteze cu Maia Sandu în turul II, chiar dacă Usatîi îi va îndemna deschis s-o facă. Iar dacă acesta va avea un mesaj mai degrabă ambiguu, atunci șansele ca, bunăoară la Bălți, Igor Dodon să nu acumuleze măcar 60-70% din voturi sunt minime.

Iar Renato Usatîi este prins între ciocan și nicovală aici. În primul rând, dacă se afișează clar lângă Maia Sandu riscă să-și piardă o parte din electoratul radical de stânga, de unde vedem că a luat voturi importante, lucru ce nu și-l dorește pentru viitorul său politic și în special în eventualitatea alegerilor parlamentare.

În același timp, dacă Maia Sandu nu câștigă alegerile, atunci situația e și mai gravă, pentru că Usatîi pur și simplu nu va avea viitor politic și practic va fi distrus de Igor Dodon.

Asta dacă nu primește garanții ferme din partea rușilor. Pentru că rușii au pârghiile necesare să-l convingă pe Usatîi să meargă pe cartea lor. Dar asupra acestui aspect voi reveni într-un editorial în zilele următoare.

80% din voturile Violetei Ivanov, asigurate pentru Dodon

Analizând cu atenție și profilul celor 6,5% din alegătorii care au votat cu Violeta Ivanov, vedem că și aceasta a mușcat o felie din bazinul de stânga, având rezultate de peste 7-8% la Taraclia și în majoritatea raioanelor de nord.

În condițiile în care cei din Partidul Șor practic au uitat să-l mai critice pe Igor Dodon de 2-3 luni, iar înțelegirile între evadatul în Israel și cel care încă ocupă funcția de președinte par evidente, la fel de evident este că și majoritatea covârșitoare a acestui electorat va merge către Dodon.

Singurele semne de întrebare vin de la Orhei, un raion care totuși vota preponderent cu dreapta până la apariția lui Șor, și unde Ivanov are peste 46% din voturi. Cel mai probabil aici o bună parte din voturi va merge totuși către Maia Sandu.

Concluzii

Așadar, Maia Sandu poate conta în mod evident pe 5-6 puncte procentuale venite de la candidații de dreapta.

Dacă se organizează mai bine procesul de vot în diaspora, probabil încă 30-40 de mii de moldoveni ar putea vota în plus în afara țării. Ce ar putea contribui cu 2-3 puncte procentuale la scorul Maiei Sandu.

Dar în diaspora poate mobiliza mult mai mult electorat și Igor Dodon, în Rusia. În plus, e foarte probabil că majoritatea celor de acolo care au votat cu Usatîi îl vor susține pe Dodon în turul II.

Însă Igor Dodon își poate obține grosul voturilor de acasă. Cel puțin 5 puncte procentuale îi vor fi asigurate de la Violeta Ivanov.

Ar putea mobiliza mai bine Transnistria, care să-i mai aducă măcar un punct procentual în turul II.

Iar marea provocare e electoratul lui Usatîi, care se ridică la 17%. Dodon are nevoie de cel puțin jumătate din acest electorat pentru a avea șanse la victorie în turul II.

Și poate fi sigur de acest electorat în două ipostaze: dacă Usatîi îl susține direct sau dacă va avea un mesaj ambiguu.

Deci, în mod evident, nu este cazul să ne grăbim. Chiar dacă Maia Sandu, cu un scor cu aproape 4 puncte procentuale mai mare decât Igor Dodon, pornește ușor favorită în turul II, fără o mobilizare mai mare a diasporei și a electoratului său din Moldova, poate totuși să piardă.

Iar singurul lucru cert e că bazinul neexploatat al lui Dodon este astăzi mai mare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: