image
Sursa foto: epochtimes-romania.com

Comisia Internațională a Juriștilor critică dur deciziile CC și o acuză de lipsă de independență

Experții în drept critică Curtea Constituțională de la Chișinău care a adoptat atât de rapid mai multe decizii privind dizolvarea Parlamentului, asigurarea interimatului funcției de șef de stat și stabilirea datei alegerilor anticipate. CIJ recomandă tuturor părților implicate să aștepte răspunsul Comisiei de la Veneția vizavi de deciziile Înaltei Curți.

În raportul emis în martie 2019, CIJ a subliniat numirea suspectă în 2018 a trei judecători ai Curții Constituționale în timpul unei campanii electorale și fără un proces de concurs deschis.

Mai mult, Comisia Internațională a Juriștilor a precizat în comunicat „Aceste evoluții apar pe fondul deficiențelor manifestate în independența instituțională a sistemului judiciar din Republica Moldova, cercetate într-un raport recent al ICJ.”

Raportul a menționat că cei trei judecători numiți au fost anterior în funcția de Procuror General, director al serviciului de informații și președinte al comisiei juridice a Parlamentului, parte a majorității politice de atunci.

CIJ, recomandă tuturor părților implicate să aștepte răspunsul Comisiei de la Veneția.

„Supremația legii este un ordin comun în care trebuie soluționate conflictele constituționale", a declarat Massimo Frigo, consilier juridic principal al Programului Europa al CIJ. „Solicităm tuturor instituțiilor și partidelor din Republica Moldova să caute o soluție care să respecte pe deplin statul de drept și legea internațională. În acest sens, îndemnăm toate părțile interesate să aștepte răspunsul Comisiei de la Veneția în această chestiune”, se menționează în comunicatul CIJ.

Precizăm că Curtea Constituțională a luat timp de câteva zile mai multe decizii prin care l-au obligat pe șeful statului Igor Dodon să dizolve Parlamentul, ulterior l-au suspendat pe acesta din funcție numindu-l președinte interimar pe Pavel Filip.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: