image
Sursa foto: Jurnal.md

UE critică amendamentele PSRM-Șor la Codul Audiovizualului: Lasă RM fără protecție împotriva propagandei și dezinformării

Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova a venit cu o reacție în care critică proiectul de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, adoptat în primă lectură de către PSRM-Partidul Șor și „Pentru Moldova”.

Delegația Uniunii Europene la Chișinău menționează că Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită situației mass-media din Moldova și, în special, luptei împotriva dezinformării. Libertatea presei și pluralismul sunt elemente importante ale unei democrații și trebuie susținute.

„Uniunea Europeană se așteaptă ca orice modificare a Codului Audiovizualului să se bazeze pe consultări ample, într-un proces transparent, incluziv, care implică mass-media, societatea civilă și alte părți interesate relevante. De asemenea, trebuie luate în considerare cele mai bune practici internaționale și accesul cetățenilor la informații.”, se spune într-un comunicat emis de instituție

„Adoptarea rapidă a modificărilor Codului Audiovizualului nu ar indica faptul că vreunul dintre aceste principii a fost respectat. O astfel de schimbare directă ar putea lăsa Republica Moldova fără nicio protecție împotriva dezinformării și propagandei”, atenționează reprezentanții UE.

Amintim că proiectul votat în prima lectură în cadrul ședinței care a avut loc pe data de 4 decembrie, de socialiști, Partidul Șor și „Pentru Moldova” presupune excluderea din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a articolului care reglementează modul de implementare a „securității informaționale”. Totodată reduce cotele obligatorii de programe de producție autohtonă, de emisiuni în limba română și permite din nou retransmisiunile din străinătate care în trecut au fost dominate preponderent de retransmisiuni din Rusia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: