image
Sursa foto: Profimedia Images

Asia are o nouă cea mai bogată persoană datorită unei companii producătoare de vaccinuri și a unei firme de îmbuteliat apa

Zhong Shanshan și-a sporit averea cu 7 miliarde de dolari în acest an, surclasându-i pe Mukesh Ambani din India și Jack Ma din China. Omul de afaceri are o avere de 77,8 miliarde de dolari, care îl face a 11-a cea mai bogată persoană din lume, potrivit Bloomberg Billionaires Index, citat de BBC News și Digi24.

Poreclit „lupul singuratic”, activitatea lui Zhong a început în jurnalism, apoi a continuat cu cultivarea ciupercilor și asistența medicală.

Zhong deține Beijing Wantai Biological, care produce vaccinuri, iar în luna aprilie i-a listat acțiunile pe piața bursieră chineză.

Trei luni mai târziu a făcut același lucru cu Nongfu Spring, compania sa de apă îmbuteliată, listând-o în Hong Kong. La acea vreme, mișcarea l-a propulsat deasupra fondatorului Alibaba, Jack Ma, care anterior fusese cea mai bogată persoană din China și din Asia.

Nongfu Spring a devenit una dintre cele mai puternice listări din Hong Kong, iar acțiunile companiei au crescut cu 155%.

Acțiunile Beijing Wantai Biological - care contribuie la dezvoltarea unui vaccin anti-Covid - au crescut cu peste 2.000%.

Această creștere accelerată l-a împins pe Zhong pe primul loc în Asia și este una dintre cele mai rapide acumulări de avere din istorie, potrivit Bloomberg.

Mulți dintre cei mai bogați oameni din lume și-au sporit averile în timpul pandemiei, inclusiv fondatorul Amazon, Jeff Bezos.

În India, Mukesh Ambani s-a îmbogățiti cu 18,3 miliarde de dolari și a ajuns la o avere de 76,9 miliarde de dolari, după ce a încheiat acorduri pentru a-și transforma conglomeratul său Reliance Industries într-un titan de tehnologie și comerț electronic. La începutul acestui an, Facebook a anunțat că investește 5,7 miliarde de dolari în compania indiană de internet mobil Reliance Jio, care este deținută de Ambani.

Averea lui Jack Ma a scăzut de la 61,7 miliarde de dolari până la 51,2 miliarde de dolari, în timp ce imperiul său Alibaba se confruntă cu un control sporit din partea autorităților de reglementare chineze.

Alibaba este investigată cu privire la suspiciuni de comportament monopolist, în timp ce filiala sa Ant Group și-a blocat listarea la bursă în noiembrie.

Majoritatea noilor miliardari ai Chinei provin din industria tehnologică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: