image
Sursa foto: venice.coe.int

Președintele Comisiei de la Veneția, la Chișinău: Ce spune despre blocajul de la CSM și schimbarea Guvernului

RM are nevoie de o reformă serioasă și urgentă a sistemului judiciar, dar și mai important e să fie o reformă de calitate, afirmă președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat ieri și astăzi la Chișinău.

„Trebuie să avansăm pe calea acestei reforme fără a pierde timp, dar și fără a ne pripi. E important ca această reformă să fie globală. Vă invit să evitați să legiferați pe bucăți. Știu că sunteți chibzuiți la o strategie globală de reformă. Vă îndemn să continuați în acest sens. Alt aspect la care țin mult e ca această reformă să se facă în dialog constant cu toți actorii vizați, mă refer la principalii actori, dar și la reprezentanții societății civile. Reforma trebuie să fie făcută în condiții de maximă transparență. Comisia de la Veneția s-a exprimat deja în privința legalității CSM-ului actual. Acesta are legitimitate constituțională care nu trebuie contestată”, a declarat președintele Comisiei de la Veneția, la sfârșitul vizitei sale la Chișinău.

În context, oficialul a declarat că până la sfârșitul lunii ianuarie va fi emis avizul Comisiei de la Veneția privind legea cu privire la CSM, asta chiar dacă proiectul figurează deja astăzi pe ordinea de zi a Parlamentului.

„Azi dimineața ministrul Nagacevschi a cerut aviz cu privire la legea CSM. Vom emite acest aviz în procedură de urgență, până la sfârșitul lunii ianuarie. Am fost surprins când am aflat că acest proiect de amendament urmează să fie adoptat astăzi de Parlament. M-am întrebat la ce mai servește avizul, dacă deja e adoptat proiectul. Ministrul Justiției m-a asigurat că acest aviz rămâne la fel de important pentru o eventuală ameliorare a legii care urmează să fie adoptată astăzi”, a precizat președintele Comisiei de la Veneția.

La rândul său, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a spus că „urgența a fost explicată Comisiei de la Veneția, partenerilor și deputaților” și că va oferi explicații ulterior într-o conferință de presă.

În altă ordine de idei, președintele Comisiei de la Veneția a fost întrebat despre căderea Guvernului Sandu.

„Pot să vorbesc doar în linii generale. Guvernele sunt create, apar și cad într-o bună zi. Guvernul precedent a căzut, Guvernul actual e în funcție și nu pot decât să-i doresc ca existența lui să fie mai lungă. Nu vreau să comentez motivele pentru care Guvernul precedent a căzut. Am avut o întrevedere cu doamna Sandu azi dimineață, pentru că atunci când vizitez o țară îmi place să mă întâlnesc cu toate persoanele care cer să mă vadă, fie că sunt din majoritate, din opoziție, societate civilă. Dar acum, ce am spus și majorității și opoziției, e că trebuie să construiască un climat pozitiv de cooperare. Între diferite partide firește că există diferențe de viziuni și opinii. Dar majoritatea nu trebuie să profite de poziția de majoritate pentru a-și impune voința. Majoritatea trebuie să țină cont pe cât de mult posibil de opinia opoziției, societății civile. Opoziția trebuie să aibă în rol constructiv, nu de blocare. Trebuie să existe un respect reciproc”, a răspuns președintele Comisiei de la Veneția.

„Moldova o am în inimă și nu de azi sau de ieri, ci de 30 de ani, atunci când am început să cooperăm cu această țară. Moldova a trecut prin multe crize, prea multe poate, care i-au întârziat progresul social, economic și, mai ales, democratic. Am intrat într-o nouă fază în care trebuie să lucrăm pentru a reforma cele mai importante instituții ale țării”, a mai declarat oficialul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: