image
Sursa foto: jurnal.md

Dodon: Poporul va dărâma CC-ul; Guzun: Comisia de la Veneția, Parlamentul trebuie să ia atitudine

Președintele Igor Dodon vine cu noi amenințări la adresa judecătorilor Curții Constituționale. „Poporul poate să dărâme Curtea Constituțională, dacă va lua decizii abuzive”, a spus șeful statului, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

„Curtea Constituțională poate fi folosită ca instrument politic. Există semnale că CC revine la genul de activitate de pe timpul lui Plahotniuc. Nu ne place decizia CC în privința creditului rusesc, dar dacă CC în continuare va merge pe această cale atunci nemulțumirea poporului va fi foarte mare, mai ales dacă CC va încerca să se implice în procesele democratice privind alegerile. Atunci nemulțumirea poporului va dărâma această Curte. Nu știu sub ce formă – juridică ori fizică, însă eu sper foarte mult să nu ajungem acolo”, a menționat Igor Dodon.

Drept reacție, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat pentru Jurnal.md că CC va continua să-și exercite atribuțiile de garant al Constituției în mod independent și imparțial și că nu comentează declarații politice.

Juristul Centrului de Resurse Juridice de la Chişinău, Ion Guzun, a menționat pentru Jurnal.md că declarațiile președintelui Igor Dodon sunt regretabile mai ales în contextul în care și Curtea Constituțională, și președintele Comisiei de la Veneția, au venit cu o reacție dură referitor la intimidarea jurdecătorilor CC.

„Este o declarația disperată a domnului Dodon, părerea mea, nu este mai mult decât o stare disperată în care îndreaptă discursul de ură și intimidare publică asupra unei instituții, în cazul dat, Curtea Constituțională. Aceste declarații sunt pur și simplu inadmisibile, pentru că ele cheamă în fond și la anumite fapte, dărămarea CC-ului. Cred că o atitudine în acest sens trebuie să o ia și Comisia de la Veneția, și Curtea Constituțională, dar și Parlamentul. Dacă CC adopă niște legi care nu plac unor politicieni, asta nu înseamnă că aceștia trebuie să-și bată joc de o instituție de stat”, a punctat Guzun.

Noutăţile partenerilor

comentarii: