image
Sursa foto: Profimedia

ISW: Atacul din Crimeea, parte a contraofensivei ucrainene pentru câștigarea controlului asupra malului vestic al Niprului

În evaluarea de marți noapte spre miercuri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că exploziile de marți înregistrate la un aerodrom și la un nod de aprovizionare rusesc critic din Crimeea fac probabil parte dintr-o contraofensivă ucraineană coerentă pentru a recâștiga controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru.

Exploziile au provocat atât daune semnificative resurselor rusești, cât și perturbări grave ale logisticii rusești. Forțele ruse au folosit Dzhankoi ca nod feroviar pentru transportul trupelor și echipamentelor către așezările ocupate din sudul regiunii Zaporojie, inclusiv Melitopol, notează ISW, citat de Digi24.

Atacarea de către forțele Kievului a țintelor logistice din Crimeea, care este teritoriu suveran al Ucrainei, nu încalcă angajamentele față de partenerii occidentali privind utilizarea armelor furnizate de Occident pe teritoriul ucrainean sau politica declarată a SUA privind dreptul Ucrainei de a folosi forța pentru a recăpăta controlul asupra întregului său teritoriu, inclusiv asupra zonelor confiscate de Rusia în 2014.

Nu există indicii că forțele ucrainene au folosit arme furnizate de SUA în recentele lovituri asupra Crimeei și este puțin probabil să o fi făcut, deoarece țintele se află mult dincolo de raza de acțiune a sistemelor furnizate de SUA, mai spun experții ISW.

Noutăţile partenerilor

comentarii: