image
Sursa foto: Reuters

FBI cercetează posibilele IMIXTIUNI străine în evenimentele de la Washington; S-au făcut plăți de 500.000 de dolari

FBI investighează dacă guvernele străine, organizațiile sau persoanele fizice au oferit sprijin financiar persoanelor care au ajutat la planificarea evenimentelor de la Capitoliul din Statele Unite ale Americii.

Biroul Federal de Investigații cercetează dacă guvernele străine, organizațiile sau persoanele fizice au oferit sprijin financiar persoanelor care au ajutat la planificarea evenimentelor de la Capitoliu din data de 6 din ianuarie, a declarat duminică un raport de presă. În cadrul anchetei, FBI examinează plăți de 500.000 de dolari în bitcoin, efectuate de către un cetățean francez, către personalități cheie și grupuri conservatoare înainte de revoltă, au declarat pentru NBC News un actual și un fost oficial al FBI.

Plățile au fost documentate și postate online săptămâna trecută de o companie care analizează transferurile de criptomonede. Plățile Bitcoin pot fi urmărite deoarece sunt documentate pe un registru public. Actualul oficial al FBI a fost citat spunând că transferurile de bitcoin par să fi fost făcute de un programator francez care și-a luat viața pe 8 decembrie anul trecut, după efectuarea transferurilor, transmite DC News.

Plățile cu criptomonede i-au determinat pe cei de la FBI să examineze dacă banii au fost folosiți pentru finanțarea unor acte ilegale, ceea ce, dacă este adevărat, ridică posibilitatea de spălare a banilor, a spus oficialul FBI. Pe 8 decembrie, Chainalysis a raportat că donatorul a trimis 28,15 bitcoini, în valoare de aproximativ 522.000 de dolari.

Separat, o evaluare comună a amenințărilor, emisă săptămâna trecută de FBI, Departamentul pentru Securitate Internă și diverse alte agenții de poliție federale și din zona Washington, D.C., au remarcat la evenimentele din 6 ianuarie cum „actorii de influență ruși, iranieni și chinezi au profitat de oportunitate pentru a amplifica narațiunile în vederea susținerii interesului lor politic pe fondul tranziției prezidențiale”.

De exemplu, mass-media chineză „a profitat de poveste pentru a denigra guvernarea democratică a SUA, pentru a justifica represiunea Chinei împotriva protestatarilor din Hong Kong”, potrivit AlJazeera.

comentarii: