image
Sursa foto: ani.md

Rectorul unei Universității de Stat din sudul republicii în conflict de interese cu ginerele său

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că rectorul unei Universități de Stat din sudul Republicii Moldova a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

Conform actului de constatare, în perioada anilor 2015- 2018, subiectul vizat ar fi angajat în cadrul instituției o persoană apropiată, care s-a constatat a fi ginerele acestuia, în privința căruia a emis acte administrative prin care ar fi beneficiat de multiple concedii de odihnă și cumularea unei alte funcții. Astfel, rectorul, în calitate de subiect al declarării intereselor personale, a încălcat legislația în domeniu, prin faptul că - nu a declarat, nu a soluționat în niciun mod și a admis consumarea conflictelor de interese în exercitarea atribuțiilor sale de conducător prin emiterea actelor administrative și juridice în privința unei persoane apropiate, se arată în comunicatul ANI.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza organul competent în vederea încetării raporturilor de muncă ale acestuia. Concomitent, subiectul vizat riscă să fie decăzut din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

De asemenea, subiectul vizat, în cazul în care va fi destituit din funcție sau după rămânerea definitivă a actului de constatare sau rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența conflictului de interese, va fi înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: