image
Sursa foto: jurnal.md

O persoană din anturajul lui Caramalac a sosit în RM; Între timp, numele acestuia așa și nu a mai apărut pe site-ul Interpol

O persoană din anturajul hoţului în lege Grigore Caramalac, alias Bulgaru, a aterizat noaptea trecută pe Aeroportul Internațional Chișinău, potrivit surselor Jurnal TV. Este vorba despre interlopul Gheorghe Nazaruc, alias Jora, el fiind și mâna dreaptă a lui Caramalac.

Nazaruc, condamnat în Federația Rusă pentru atac armat, mai deţine un paşaport moldovenesc în care figurează cu numele Gheorghe Chelmescu, şi un paşaport eliberat de către autorităţile de la Moscova, în care apare oficial cu numele de Gheorghi Orlov. Mai mult, acesta ar fi fost eliberat dintr-o închisoare din Rusia acum o lună și a venit în Republica Moldova cu un scop clar. El ar trebui să creeze grupuri de sportivi pentru protestele care vor avea loc pe 16 noiembrie, a doua zi după alegerile prezidențiale.

Între timp, după aproape trei săptămâni, numele lui Grigore Caramalac așa și nu a mai apărut pe site-ul Interpol. Cei de la oficiul Interpol Moldova ne asigură că Bulgaru oricum este căutat la nivel internațional. Șeful Centrului cooperare polițienească internațională, Viorel Țentiu, a precizat, pentru Jurnal, că este vorba despre o procedură de lungă durată, iar numele lui Caramalac nu a apărut pe site deoarece ar exista anumite probleme, în legătură cu pandemia, la sediul central al Interpol din Lyon.

„El va fi pe pagina publică, însă această procedură durează. Mai mult ca atât, conform regulilor de procesare a informațiilor, bănuiesc că sunt mai multe solicitări, nu numai din partea Republicii Moldova. Dacă deschideți încă o dată site-ul, veți vedea că pentru căutare și extrădare sunt peste șapte mii de persoane. Este un număr destul de mic pentru 194 de state membre. Fiecare solicitare este examinată minuțios în conformitate cu prevederile regulilor de procesare și conform constituției Interpol”, a spus Viorel Țentiu, șeful Centrului cooperare polițienească internațională.

Recent, Jurnal a prezentat în exclusivitate un document din care reieșea că Grigore Caramalac, alias Bulgaru, ar putea fi scos de sub urmărire internațională și că o solicitare în acest sens a fost adresată Ministerului de Interne de către avocatul lui Caramalac, Alexei Frunze. În baza acestei cereri, Biroul Interpol de la Chișinău a transmis solicitarea către mai multe instituții, printre care și Inspectoratul de Poliție Centru. Toate după ce una dintre cauzele penale pe numele lui Caramalac a fost clasată pe 11 septembrie 2020.

Grigore Caramalac a fost dat în căutare prin Interpol în 1998, fiind acuzat de estorcare de bani, banditism, tâlhării și furturi în proporții deosebit de mari. Pe parcursul a mai bine de zece ani, de când a fost anunțat în căutare generală, interlopul a fost reținut în repetate rânduri, în Rusia și Ucraina, dar de fiecare dată reușea să scape de arest. Fiind căutat prin Interpol, el a reușit să participe la mai multe acțiuni publice, iar fostul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, i-a acordat, în august 2008, cetățenie rusă. În 2014, cauza penală a ajuns ilegal din Republica Moldova în Rusia, iar instanțele de acolo l-au achitat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: