image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

În RM va fi lansată o aplicație mobilă pentru a preveni cazurile de otrăvire a albinelor

În prezent este testată aplicația mobilă pentru a ușura comunicarea și informara producătorilor agricoli și apicoli în privința stropirii culturilor agricole pentru a proteja albinele de otrăviri. Aplicația va fi lansată la începutul anului viitor și va utea fi utilizată pe tot teritoriul Republici Moldova.

Informația a fost făcută publică de membrii Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), cu ocazia Zilei Mondiale a Albinelor.

Măsura va fi luată din considerentul că, polenizarea livezilor sporește productivitatea acestora cu până la 80 la sută, în funcție de culturile agricole.

„Producătorii agricoli trebuie să coopereze permanent cu apicultorii și să utilizeze rațional produsele de uz fitosanitar pentru a preveni cazurile de otrăvire a albinelor care sunt înregistrate anual în diferite raioane ale țării”, a declarat Ion Maxim, președintele ANARM.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 260 mii de familii de albine, numărul lor fiind în creștere pe parcursul ultimilor zece ani și peste 7800 de apicultori înregistrați.

În 2020 s-au produs circa 3500 tone de miere de albine, dintre care 3300 tone au fost exportate. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: