image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari, despre „noul” referendum anunțat de Plahotniuc: „Panicat, caută cele mai populiste idei pentru a câștiga simpatie”

„După ce a văzut sondajele reale, care nu-i lasă șanse să rămână la putere după alegeri, gangsterul în panică uriașă caută cele mai populiste idei pentru a câștiga simpatiile oamenilor”. Astfel a comentat vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, anunțul făcut ieri de șeful PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, privind organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, pentru reducerea numărului de deputați de la 101 la 61.

Totodată, Slusari amintește că Platforma DA a colectat încă în 2015-2016 semnături pentru modificarea Constituției, una dintre modificările propuse fiind anume reducerea numărului de deputați. Atunci însă Comisia Electorală Centrală a respins inițiativa Platformei Demnitate și Adevăr, deși au fost colectate semnăturile necesare pentru organizarea plebiscitului.

„După anunțul despre referendum, eu am înțeles că Plahotniuc a trecut de la starea disperării la faza agoniei smintite. Demența dictatorului devine tot mai evidentă. 2015-2016: Platforma DA a colectat în strictă conformitate cu prevederile Codului electoral un număr record de semnături (peste 400 mii) pentru referendum constituțional privind modificarea mai multor articole din Constituție. Unul dintre amendamente propuse de noi prevedea micșorarea numărului de deputați până la 71. Proiectul nostru atunci a trecut prin Curtea Constituțională și era argumentat științific prin reducerea efectivă cu o pătrime a populației țării. Justiția lui Plahotniuc nu ne-a permis realizarea voinței oamenilor. După asta, coaliția parlamentară a uzurpatorului a avut 2,5 ani la dispoziție pentru a realiza ideea micșorării numărului de parlamentari. În mod normal, scrutinul din 24 februarie ar fi putut fi organizat deja după sistemul nou. Coordonatorul mafiei, fiind ocupat cu jefuirea propriului popor, nici n-a vorbit măcar despre modificarea respectivă”, afirmă Alexandru Slusari.

„Toate sondajele arată că actualul Parlament, care este extrem de corupt și demult nu reflectă voința alegătorilor exprimată în 2014, are cea mai mare cotă de neîncredere a populației. Așa a apărut ideea canalizării nemulțumirii oamenilor față de deputați în altă albie. Doar că acum Plahotniuc a dat-o concret în bară. Ieri, la sud, oamenii când au aflat despre această inițiativa delirantă, după ce au râs cu poftă, au manifestat și mai mare revoltă împotriva acestui regim. Cetățenii noștrii nu înțeleg pentru ce e nevoie de cheltuit suplimentar câteva milioane de lei pentru un referendum consultativ, dacă problema reducerii numărului de deputați poate fi ușor rezolvată în Parlament. Dacă Plahotniuc, având toate posibilitățile în legislativul actual, n-a vrut să modifice Constituția, atunci următoarea legislatură poate micșora lesne numărul parlamentarilor și fără el. După anunțul de ieri ne putem aștepta că următorul referendum va fi propus la un briefing comun Plahotniuc-Șor-Dodon pe subiectul restabilirii colhozurilor sau construirea comunismului”, a punctat vicepreședintele Platformei DA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: