image
Sursa foto: wikipedia.org

Antarctica, mai caldă ca niciodată: Încălzirea globală a provocat temperaturi record în cel mai înghețat loc

În teorie, Antarctica este unul dintre cele mai friguroase locuri de pe mapamond. Din păcate, schimbările climatice și încălzirea globală provocată de poluare au dus la temperaturi record îngrijorătoare.

Situația din Antarctica a devenit cea mai clară dovadă a faptului că încălzirea globală nu mai poate fi contestată. Oamenii de știință sunt îngrijorați în legătură cu temperaturile înregistrate în ultimele zile într-una dintre cele mai friguroase regiuni de pe Pământ.

Conform stației de cercetare a Argentinei, temperatura în Antarctica a atins valoarea record de 18,3 grade Celsius. Fostul record a fost stabilit în martie 2015 și a fost cu 1,5 grade mai mic.

Aceste valori extreme nu ar trebui să vină neapărat ca o surpriză majoră, în contextul temperaturilor din ultima perioadă, dar această particularitate nu ne face viața mai ușoară. Ca referință, planeta noastră tocmai s-a confruntat cu cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată, în timp ce 2019 a fost al doilea în topul anilor cu cele mai ridicate temperaturi.

Ca lucrurile să fie și mai rele, conform Organizației Mondiale de Meteorologie, Peninsula Antarctica, cel mai nord vestic punct în apropierea Americii de Sud, se încălzește cel mai repede din lume. Temperatura medie de acolo s-a încălzit cu aproximativ 3 grade Celsius în ultimii 50 de ani. Fiind vorba de un continent înghețat, această încălzire s-a reflectat într-o creștere de șase ori a cantității de gheață topită între 1979 și 2017.

Cercetătorii trebuie să investigheze măsurătoarea stației de cercetare a Argentineri, dar sunt șanse infime să fi fost vorba de o eroare. ”Tot ce am văzut până la această oră indică faptul că este un record legitim”, au declarat alți oficiali care activează în regiunea înghețată a Antarcticii, scrie Playtech.

În perioada următoare, experții sunt de părere că trendul va continua. Mai mulți cercetători au confirmat faptul că planeta noastră se încălzește într-un ritm mai accelerat decât se credea inițial. Din păcate, oamenii cu o influență puternică, precum Donald Trump, continuă să nege existența acestui fenomen provocate de gradul sporit de poluare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: