image
Sursa foto: jurnalmm.ro

Cinci ani și 23 de milioane de lei pentru construcția unui bazin de înot la un liceu din capitală: Care sunt riscurile

Pe teritoriul Liceului Teoretic „Natalia Gheorghiu” ar urma să se construiască un bazin de înot în sumă de 23 de milioane de lei. Construcția urmează să se desfășoare pe o perioadă de cinci ani, astfel existând riscul ca aceasta să fie abandonată din lipsa resurselor financiare, susțin experții de la revizia.md

Lucrările de construcție a bazinului de înot de la Liceului Teoretic „Natalia Gheorghiu” ar putea fi efectuate în câteva luni, susțin experții în achiziții publice, menționând că termenul de cinci ani nu este argumentat.

Planificarea reprezintă o etapă esențială în derularea procedurilor de achiziții publice. Unul dintre elementele planificării corespunzătoare este disponibilitatea resurselor financiare suficiente pentru realizarea cu succes a obiectivelor propuse.

Drept exemplu în acest sens servește procedura de achiziție a lucrărilor de construcție a bazinului de înot al Liceului Teoretic „Natalia Gheorghiu”, inițiată de ÎM „Direcția Construcții Capitale a mun. Chișinău”, cu valoarea estimată de 23 768 242,98 MDL. Conform anunțului de participare, termenul de executare a lucrărilor de construcții este până la 31.12.2025.

revizia.mdrevizia.md

Inițial s-a considerat că poate fi vorba de o eroare. Totuși documentația de atribuire face referire la termenul de executare a lucrărilor de 60 de luni, spun experții.

Documentația de atribuire nu justifică termenul de executare atât de îndelungat de executare a lucrărilor de construcție a piscinei. Acest termen crează neclarități și pentru unii operatori economici, care au solicitat clarificări la modalitatea de reținere a garanției bancare, respectiv dacă aceasta va fi blocată pe un termen de 5 ani.

Considerăm că e vorba de o confuzie, iar operatorul economic s-a referit la garanția de bună execuție. Din răspunsul autorității contractante reiese că bugetul pentru fiecare an va fi aprobat la începutul anului respectiv. Pentru anul 2020, suma limită disponibilă pentru lucrări este de aproximativ 4 500 000 lei.

revizia.mdrevizia.md

Din cererile de clarificare formulate într-o procedură de achiziție similară anterioară, anulată în luna martie, la fel, reiese că plățile vor fi alocate pentru fiecare an separat.

Considerăm că în acest caz se încalcă prevederile art. 34 alin. (1) din Legea 131/2015, care prevede că „Autoritatea contractantă oferă acces liber, direct, total și gratuit, prin mijloace electronice, la documentația de atribuire de la data publicării anunțului de participare în conformitate cu art. 29 sau de la data la care a expediat invitația de participare”,”, explică experții de la revizia.md

Revenind la eșalonarea alocațiilor pentru construcția bazinului pentru o perioadă de 5 ani, conchidem că ofertanții trebuie să repartizeze lucrările ce vor fi executate de-a lungul acestei perioade. Cantitatea de lucrări preconizată pentru fiecare depinde de finanțarea disponibilă raportată la fiecare an. Pentru moment însă, se cunoaște doar suma alocată pentru anul 2020. Nu există vreo garanție că vor fi aprobate sume similare pe parcursul următorilor ani, sau dacă acestea vor fi în general aprobate, luând în calcul și criza cauzată de pandemie, ale cărei proporții nu le cunoaștem deocamdată. Alte riscuri țin de posibile costuri suplimentare legate de majorarea prețurilor pentru materiale, utilaje și lucrări, dar și de deteriorarea unor elemente de construcție în legătură cu trecerea timpului. Deși aceste costuri ar fi, în mod normal, puse în seama antreprenorului, ar putea interveni totuși excepții în contextul unor circumstanțe de forță majoră, generate de pandemie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: