image
Sursa foto: Jurnal.md

Stamate, despre noul CSM: „Nu urmează să ia decizii pe cariera judecătorilor”; Care este rolul acestuia

Șefa Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, a vorbit în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV despre cum va funcționa noul Consiliu Superior al Magistraturii, format doar din trei membri, numiți de Parlament, precizând ce va putea și ce nu va putea face instituția.

Există 12 funcții în CSM care trebuie completate, dar, în acest moment, au fost suplinite doar trei dintre ele. Astfel, moderatorul emisiunii, Vitalie Călugăreanu, a întrebat-o pe Olesea Stamate ce modificări au fost făcute și cum urmează să lucreze această instituție, care decide soarta multor judecători?

„Modificările au fost operate în legislație anul trecut. Ținând cont că CSM-ul s-a aflat mult timp în blocaj, neavând cvorumul necesar, noi am anticipat că s-ar putea să nu poată fi numiți concomitent și membri din societatea civilă și membri din rândul judecătorilor sau că nu ar putea fi numiți toți membrii, șase de acolo și șase dincolo și, respectiv, s-ar putea ca CSM-ul să rămână nefuncțional încă mult timp. Am luat decizia să modificăm legea astfel încât două treimi din numărul membrilor în exercițiul funcției să permită funcționalitatea CSM. Acest CSM care a devenit funcțional astăzi nu urmează să ia decizii pe cariera judecătorilor, rolul acestui CSM incomplet este să deblocheze anumite procese – să anunțe anumite concursuri la CSJ, să anunțe, dacă va fi necesar, funcția pentru candidați la colegiile de specialitate la CSM, să poată transfera temporar judecători de la alt nivel de instanțe, dacă funcționarea CSJ este periclitată de numărul mare de demisii. Acest CSM nu va putea lua decizii cu privire la sancționarea disciplinară, cu privire la eliberarea din funcție și la numirea în funcție a judecătorilor”, a spus Stamate.

Amintim că, astăzi, Tatiana Ciaglic, Alexandru Postica și Ion Guzun au fost numiți de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: