image
Sursa foto: Radio Chișinău

O sută de ani de la nașterea Valentinei Rusu-Ciobanu: Mai multe expoziții aniversare au loc la Chișinău și București

Renumita pictoriță, Valentina Rusu-Ciobanu, deținătoare a „Ordinului Republicii” și a Ordinului „Meritul Cultural” al României împlinește astăzi, 28 octombrie, 100 de ani.

Cu această ocazie, azi, la ora 16.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei va fi vernisată expoziția aniversară de pictură ”Valentin Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere”.

Totodată astăzi la București a fost deschisă o expoziție de centenar a Valentinei Rusu-Ciobanu. Expoziția are loc la galeria Asociației pentru cultură și Arte „Arbor.art.room” și este organizată de Victoria Nagy-Vajda.

expozitieexpozitie

De asemenea la 5 noiembrie, Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu, va organiza o expoziție aniversară „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere”. Proiectul este realizat de Asociația pentru Cultură și Arte Arbor în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. La expoziție va fi și lucrarea „Diogene - Îmblânzitorii de lei, realizată în 1967, care îi reprezintă pe Igor Vieru, Mihai Grecu și Glebus Sainciuc, în rolul de îmblânzitori de lei, iar pe Dumitru Fusu, în rolul filozofului grec Diogene, care umbla pe timp de zi cu o lampă aprinsă, în căutarea unui om cinstit. Potrivit criticilor de artă, Valentina Rusu Ciobanu apela deseori la astfel de „bancuri“, reprezentând propria reacție ludică la seriozitatea artei oficiale a anilor ’60

DiogeneDiogene

Valentina Rusu Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în orașul Chișinău. Și-a făcut studiile la Școala de Arte din Chișinău, iar între anii 1942-1944 a frecventat Academia de Arte Plastice din Iași. Din 1944 până în 1946, a studiat la Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău unde i-a avut în calitate de profesori pe Auguste Baillayre şi Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, : „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat” și altele. Se afirmă cu compoziția „La joc”.

A pictat portrete ale multor personalități din arta și cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, Constantin Stamati, Ion Druţă, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu și alții.

A expus lucrări personale la expoziții organizate atât în RM cât și peste hotare: Franța, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania și în alte țări.

„Pictura sa a trecut proba vremii, a supraviețuit cataclismelor istoriei, presiunilor ideologice, este valabilă, viguroasă azi, precum a fost la nașterea fiecăreia dintre pânzele sale atinse de magie”, menționa scriitoarea și jurnalista Irina Nechit într-un interviu pentru Jurnal de Chișinău.

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” organizează astăzi la ora 14:00 expoziția de (c)arte „Valentina-Rusu Ciobanu: 10 portrete de scriitori din colecția Muzeului Național de Literatură «Mihail Kogălniceanu» la 100 de ani de la nașterea artistei”.

O expoziție "100 de ani de la nașterea Valentinei Rusu-Ciobanu" este organizată și în cadrul spațiului expozițional atașat secției Colecția de artă și hărți din cadrul Bibliotecii Naționale a RM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: