image
Sursa foto: Getty Images

Dieta digitală – cum scapi de dependența de rețelele sociale

Zeci de millioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu adicția pentru rețelele social media. Indiferent dacă au postat sau nu, oameniii caută mereu (uneori să se calmeze, alteori să alunge plictiseala) în noutățile prezentate în news feed. Cu toate acestea, viața este reală și trebuie trăită preponderent în afara mediului online.

Ce probleme de sănătate apar dacă stăm prea mult cu ochii în ecrane

Pe lângă probleme precum lipsa de socializare, anxietate, singurătate, statul cu ochii în ecrane dă pe termen lung probleme ale vederii (vezi computer syndrome), dureri de spate. Cine stă prea mult cu ochii în ecrane se poate trezi că are și deviații ale coloanei verterbrale. De asemenenea, psihologii pediatri vorbesc despre o nouă afecțiune – autismul virtual. Acesta se manifestă la copiii care stau prea mult pe telefon, computer sau la televizor. Afecțiunea este sesizată și la copiii sub 3 ani. Atenție, a nu se confunda cu tulburările din spectru autist.

Tot în online găsim ajutor să scăpăm de online

Ei bine, tot aplicații pe smartphone vin în ajutor pentru a nu mai petrece atât de mult timp căutând prin paginile social media. Acestea nu promit că pot rezolva probleme precum adicțiile (vorbiți cu un psihoterapeut) dar sunt un instrument de ajutor, informează csid.ro. Unele aplicații sunt pentru desktop, altele pentru mobil. Dacă sunteți dependent de rețele sociale și când sunteți pe computer, instalați și acolo.

Unele aplicații sunt gratuite, altele se pot descărca contra cost. Iată câteva dintre ele: Antisocial app (mobil), freedom (desktop), Moment, StayFree – Screen time tracker& Limit App Usage, QualityTime- My digital diet, Your Hour, Stay Focused, App Block, Space, Offtime-digital disconection.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: