image
Sursa foto: photos.casata.md

Locatarii unui bloc din Cimișlia au semnat o petiție și au cerut primăriei să le repare o porțiune de drum din fața clădirii

Scandal în primăria orașului Cimișlia. Consilierii au votat un proiect, privind reparația unui segment de drum în preajma unui bloc, dar banii s-au terminat și aleșii i-au cerut primarului încă 30 de mii de lei. Acesta însă nu vrea să mai semneze niciun proiect de alocare a surselor suplimentare. Oamenii care locuiesc în zona respectivă spun că drumul nu a fost reparat de zeci de ani. Urmează un reportaj semnat de Călin Jucovschi.

Locatarii unui bloc din Cimișlia au semnat o petiție și au cerut primăriei să le repare o porțiune de drum din fața clădirii. Consilierii au inclus subiectul pe ordinea de zi, iar pe 14 aprilie a fost votat. Pentru lucrările de reparație au fost alocate 250 de mii de lei. Ulterior, primarul trebuia să anunțe achiziția materialelor, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi.

VICTORIA CÂRLAN, consilier raional și orășenesc: "În urma devizului de cheltuieli s-a identificat că este nevoie de 390 de mii de lei și nu 250 de mii. Evident că și eu, dar și cetățenii suntem supărați, pentru că această decizie a fost luată din 14 aprilie. Nu s-a întreprins nicio măsură, doar vorbe. Au fost și alte ședințe, dar domnul primar nu a pomenit niciodată că mai trebuie să alocăm bani pentru reparație. Ba dimpotrivă, de fiecare date se indigna și zicea că nu va face aceste reparații în acest sector."

Deoarece lucrurile nu se mișcau din loc, Victoria Cârlan ar fi cerut implicarea Consiliului raional Cimișlia.

VICTORIA CÂRLAN, consilier raional și orășenesc: "Am solicitat ajutor de la colegii din consiliu și s-au mai alocat încă 100 de mii de lei prin decizia Consiliului Raional ca co-finanțator la proiect. Chiar și în urma acestei alocații primarul refuză, caută tot felul de motive și nu vrea să repare acest drum."

Oamenii care locuiesc în zona respectivă spun că drumul nu a fost reparat de zeci de ani.

VASILE, locuitor al orașului Cimișlia: "Avem probleme mari. Eu locuiesc aici din 1978, iar de atunci nimeni nu a pus nicio bucățică de asfalt. Oameni bune, 43 de ani, voi vă închipuiți. Uitați-vă ce se întâmplă aici, avem găuri până la intrarea în bloc. Problemele sunt mai mari atunci când plouă sau ninge. Mergem pe bordură, doar pe bordură. Trebuie să ne încălțăm în papuci sau în caloși."

NINA, locuitoare a orașului Cimișlia: "Eu îmi doresc să merg pe acest drum și să nu mai calc prin gropi. Când curge apa sau sunt ninsori glodul ajunge în ogradă, iar câte o dată chiar în interiorul blocului. Noi am auzit că sunt bani și s-a votat pentru reparația drumului. Noi așteptăm să înceapă lucrările, dar să nu ne amăgească ei pe noi. Nu este frumos cum face el și cum se comportă cu oamenii."

VASILE, locuitor al orașului Cimișlia: "Nu face nimic. Eu l-am ales ca el să face ceva pentru acest oraș și pentru că mai înainte a fost la servicii publice. Eu tot îmi doresc ca acest drum să fie reparat. Nu mai este cine știe ce 100 de metri pătrați. Trebuie să-l repare și să fie pe o vreme îndelungată."

Oamenii au mers la primărie, dar discuția cu primarul nu a fost una tocmai productivă.

TATIANA BULAT, locuitoarea orașului Cimișlia: "Într-adevăr este un abuz de putere. Dumnealui este o autoritatea executivă, nu dumnealui ia decizii. Eu cred că această achiziție trebuia pornită încă din aprilie. Plus la toate, modul în care s-a comportat ieri cu noi și cum a ridicat vocea, nu este felul în care trebuie să comunice un demnitar public."

În replică, primarul Sergiu Andronachi afirmă că nu a fost niciodată împotriva acestui proiect.

SERGIU ANDRONACHI, primarul orașului Cimișlia: "Nu am fost niciodată contra acestui drum, mai ales că consilierii au alocat suma financiară pentru construcția acestei porțiuni. Permanent am susținut această idee și sunt obligat să fac ceva doar dacă este o acoperire integră a cheltuielilor. Se semnează procesul verbal și va fi pregătit de către secretara consiliului în cinci zile. Ulterior va avea loc procedura de achiziții publice."

Sergiu Andronachi este de părere că unele persoane îl atacă intenționat și încearcă să-i denigreze imaginea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: