image
Sursa foto: OMS Moldova

Bolnavii de COVID-19, formă ușoară, externați peste 10 zile de la apariția simptomelor, fără a fi testați la externare

Externarea sau excluderea din tratament la domiciliu a persoanelor asimptomatice, se va realiza peste cel puțin 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără a fi testați repetat pentru confirmare negativă. Pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, reieșind din faptul că potrivit evidențelor internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor, pacienții după suportarea infecției COVID-19 nu sunt contagioși și nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală, informează reponsabilii de la Ministerul Sănătății.

Externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și adițional 3 zile fără simptome, fără a fi testate la externare. Similar se va proceda și în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, aflate în tratament la domiciliu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Testarea la externare se va efectua doar pentru următoarele categorii de pacienți:

-adulții internați cu forme grave COVID-19;

-copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe de boală;

-copiii cu vârsta mai mică de 7 ani.

În cazul persistenței semnelor post-COVID după externare, pacientul poate continua tratamentul de recuperare la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, fără a sta în izolare.

Suplimentar vor fi supuse testării obligatorii la virusul COVID-19 următoarele categorii de persoane (fără semne sugestive COVID-19):

-pacienții cu diagnostic oncologic confirmat, pentru cure de radioterapie, chimioterapie sau intervenții chirurgicale, cu maxim 48 ore înainte de internare;

-pacienții cu boli de sistem și autoimune, care administrează preparate imunosupresoare, cu maxim 48 ore înainte de internare;

-pacienții HIV/SIDA și cu tuberculoză, cu maxim 48 ore înainte de internare;

-pacienții cu pneumonie și SARI fără altă etiologie (ex. gripală) de toate vârstele.

-pacienții înainte de procedura de transplant (în cadrul spitalului).

De asemenea, au fost extinse categoriile de pacienții care pot fi plasați în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, fără patologii concomitente și care dispun de condiții de autoizolare la domiciliu:

-persoane cu vârsta ≤ 65 ani;

-copii mai mari de 7 ani.

Conferința de presă poate fi urmărită live aici.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: