image
Sursa foto: captură video

Andrei Năstase: „Vom veni cu inițiativa trecerii serviciul 112 în gestiunea MAI-ului”

Ministrul Afacerilor Interne a declarat în cadrul briefingului de presă susținut alături de Secretarul de Stat al MAI al României, Raed Arafat, că în scurt timp va veni cu inițiativa ca Serviciul Unic de Urgență 112 să treacă în subordinea MAI-ului.

Totodată, secretarul de Stat al MAI al României, Raed Arafat, a spus că urgențele nu știu granițe, din acest motiv este esențial ca în caz de necesitate serviciile abilitate din Republica Moldova să poate interveni România și invers, pentru acordarea ajutorului transfrontalier.

„Se știe că încercăm să construim pentru populația Moldovei și a României, împreună. Vizita noastră a abordat mai multe aspecte. În primul rând prelungirea protocolului de colaborare pe linia aviatică, cu încă cinci ani. Rămân cele două baze aeriene de la Iași și Galați, care deservesc inclusiv situațiile de urgență din RM.

Există un program care s-a aprobat și în care MAI-ul din RM și Ministerul Sănătății din Republica Moldova și din România fac parte. Acest proiect prevede dotări pe linia SMURD-ului și are două componente foarte importante. Modernizarea unităților de primiri urgență. Una la nivelul Chișinăului și una la Bălți”, a declarat secretarul de Stat al MAI al României, Arafat.

Totodată, Raed Arafat a mai spus că s-a discutat și despre lansarea unui proiect pilot la Cahul, complet integrat, care să încerce să dezvolte conceptul de intervenție integrată a serviciilor medicale și de urgență. Iar un alt aspect care s-a discutat este intervenția terestră și sprijinul pe care să-l acorde reciproc pompierii din Republica Moldova către România și invers. „Există un protocol care prevede acest lucru și urmează să clarificăm procedura prin care să solicităm intervenția”, a menționat Raed Arafat

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase a declarat că: „În scrut timp vom lansa acest proiect pilot la Cahul. Vom veni cu o inițiativă de a crea un serviciu integrat al situațiilor de urgență. Voi veni cu inițiativa trecerii serviciul 112 în gestiunea MAI-iului, așa cum se afla în toată lumea, mai puțin în Republica Moldova, iar asta ar însemna mai multă operativitate”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Evenimentul poate fi urmărit aici.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: