image
Sursa foto: președinte.md

VIDEO: Pavel Filip, după consultări: „Ar fi o crimă să începem o campanie electorală fără 50% din populație vaccinată”

Potrivit liderului PD, Pavel Filip, actuala situație pandemică nu permite ca în următoarele patru luni Republica Moldova să aibă o campanie electorală, atât timp cât cel puțin 50% din populație nu este vaccinată.

„Desigur, avem nevoie de impunerea unei stări de urgență cu implicarea poliției și a militarilor care să asigure respectarea restricțiilor impuse de Guvern. Mult se vorbește de eventualele pierderi ale bugetului și noi propunem un plan cu un moratoriu pe cheltuieli neiesențiale, de ajutoare pentru bussines și pentru oameni, dar nu un plan populist. Trebuie ajutați doar oamenii care au nevoie”, a declarat Pavel Filip.

Liderul PD a reiterat că la momentul actual RM se confruntă cu mai multe probleme stringent . Este necesară elaborarea unei strategii clare de vaccinare a populației.Totodată este nevoie de deblocarea finanțării externe, fără de care bugetul RM se va confruntă cu o criză și mai mare.

„Fără un guvern funcțional nu poate fi rezolvată niciuna din aceste probleme. De aici a venit propunerea PD, dacă există voință politică, pe platforma a patru partide parlamentare se poate identifica o garnitură guvernamentală de compromis cu un prim-ministru care timp de o lună să vină cu toate aceste proiecte de legi în Parlament și Parlamentul să-și asume răspunderea să le voteze. Ulterior timp de trei luni Parlamentul nu se întrunește în ședințe astfel oferind posibilitatea constituțională de dizolvare a acestuia. Ulterior două luni va fi perioada electorală. Ne-am putea încadra în șase luni de zile cu un guvern funcțional, cu asistență externă deblocată și un proces de vaccinare eficient”, a spus liderul PD.

Deputatul a mai adăugat ca în următoarele patru luni RM nu-și poate permite o campanie electorală: „Ar fi o crimă să o începem fără 50% din populație nevaccinată, a spus el.

„Dacă nu se ia în calcul propunerea PD, avem două alternative: un Guvern Dodon-Șor, sau un Guvern demisionar Ciocoi până în anul 2023. Mingea este pe terenul președintei Maia Sandu, să ne spună dacă este voință politică să înainteze un candidat la funcția de premier, atunci pe platfroma acestor patru partide parlamentare el poate fi găsit”, a conchis Pavel Filip.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: