image
Sursa foto: gov.md

Feribotul de la Molovata, din nou în atenția Guvernului; Transportă peste 100 de mii de persoane anual, deși e foarte uzat

Problema gravă a feribotului uzat care asigură legătură dintre cele două maluri ale Nistrului, la Molovata, a fost readusă iar în discuție la nivel de Guvern. Premierul Natalia Gavrilița a avut ieri o întâlnire cu administrația bacului și oamenii din regiune. În urma discuțiilor, premierul a solicitat Biroului de Reintegrare să identifice soluții pentru achiziționarea unui nou pod plutitor care ar face legătura între satele de pe cele două maluri ale Nistrului.

Actualul pod plutitor, care asigură transportarea pe râul Nistru a locuitorilor și mărfurilor de primă necesitate are un grad înalt de uzură. Că acesta reprezintă un pericol pentru securitatea călătorilor s-a discutat și în cadrul Guvernului Chicu, dar și în celelalte guverne. Atât doar că până acum totul s-a rezumat doar la discuții.

În cadrul vizitei de lucru în raionul Dubăsari actualul premier a traversat Nistrul cu feribotul, alături de câteva zeci de localnici care utilizează frecvent acest mijloc de transport.

Potrivit Nataliei Gavrilița trebuie adoptate toate măsurile necesare pentru ca oamenii și mijloacele de transport să circule în siguranță, inclusiv pe timp de iarnă, atunci când apa Nistrului îngheață sau în perioadele când nivelul apei din râu scade.

Feribotul este vital pentru locuitorii din 6 localități aflate sub controlul autorităților constituționale din platoul Cocieri al raionului Dubăsari. În perioada pandemiei COVID-19, numărul de curse între cele două maluri a fost dublat. De activitatea feribotului este direct legat și accesul oamenilor din raionul Dubăsari la serviciile publice, inclusiv Secţia situaţii excepţionale, Casa teritorială de asigurări sociale, Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă – toate aceste instituții avându-și sediul în satul Cocieri.

ss

Întreprinderea de Stat „Bacul Molovata” a fost fondată prin ordinul Ministrului Transporturilor nr.61 din 02 mai 2000. Activitatea întreprinderii este finanţata în totalitate de la Bugetul de Stat. Feribotul transportă anual 110 - 120 mii tone de mărfuri și 100 - 110 mii de cetățeni de pe un mal pe altul.

comentarii: