image
Sursa foto: Jurnal TV

Alex Cozer, despre licitația anunțată de Termoelectrica: „Ultima achiziție de păcură a patriei miroase tare a CORUPȚIE”

Jurnalistul Alex Cozer a venit cu un comentariu după ce Termoelectrica a anunțat astăzi demararea procedurii de achiziție a 20 de mii de tone de păcură.

Văd că astăzi Termoelectrica anunță o licitație prin care urmează să achiziționeze 20 de mii de tone de păcură. Să vedem ce o să iasă de data aceasta, pentru că ultima achiziție de păcură a patriei miroase tare a CORUPȚIE. Sau în cel mai bun caz a INCOMPETENȚĂ crasă.

Așadar, prin iulie s-a desfășurat o licitație pentru suplinirea rezervei de stat de păcură. Companiile nu prea s-au înghesuit, pentru că lumea a aflat de licitație abia după desfășurarea ei.

Câștig de cauză în licitație i s-a dat companiei Viomar, pentru suma de 1072 de usd pentru o tonă. PREȚ FIX, pentru care au insistat chiar autoritățile noastre.

Să insiști pe preț fix, în condițiile în care livrările de păcură urmau să înceapă peste 2 luni, în anul 2022, când cotațiile la burse la produsele energetice fluctuează haotic de la zi la zi, e o prostie din partea statului și un mare risc din partea agentului economic care acceptă așa ceva.

Doar că se pare că în cazul nostru nu a fost vorba nici despre prostie și nici despre risc, pentru că prețul stabilit a fost unul exorbitant, de 1072 de dolari pe tonă.

Asta în condițiile în care aceeași companie, la 21 august, a introdus păcură în Republica Moldova vămuită la prețul de 730 de dolari tona (aici fiind inclus costul de achiziție și costurile de transport). Supusă TVA-ului și accizării, această păcură costă 896 de dolari. Păcura a fost cumpărată de companii de zahăr de la nord care au plătit în jur de 960 de dolari pe tonă.

Așadar, e minunat să faci cu statul Moldova afaceri. Pentru că ce business îți mai aduce un profit de 20%? Doar din această licitație, compania câștigătoare se alege cu un profit de peste 2,6 milioane de dolari. O adevărată lovitură, nu?

Mai ales că dacă se ținea cont de recomandările altor companii participante la licitație, care propuneau prețul de bursă, plus taxele aferente și o marjă de profit de 5%, la cotațiile de astăzi păcura ar fi costat statul maximum 940 de dolari per tonă, în loc de 1072. Adică o ECONOMIE de aproape 2 milioane de dolari pentru stat.

Acum urmează să vedem dacă statul va renegocia sau rezilia acest păgubos contract, în condițiile în care livrările de păcură nu au început, iar prețul acestui combustibil este în continuă scădere în ultimele luni.

Și apropo, dacă tot discutăm despre păcură și licitații. Poate-i întreabă cineva pe cei de la Termoelectrica de ce capacitatea de stocare este de doar 40 de mii de tone, când putea fi dublă dacă întrețineau și reparau toate rezervoarele existente? Nu e acesta sabotaj, într-un an în care era evident că vom avea nevoie de păcură stocată?

Alex Cozer

Noutăţile partenerilor

comentarii: