image
Sursa foto: foto simbol

Grădinițele și-ar putea relua activitatea după 15 iulie în satele unde nu există focare de Covid-19

Grădinițele din mediul rural ar putea fi redeschise după 15 iulie. E vorba de localitățile unde nu există focare de infecție. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon, după întâlnirea cu premierul Ion Chicu și speakerul Zinaida Greceanâi.

„Dacă situația epidemiologică va fi favorabilă și vom înregistra aceeași dinamică pozitivă pe care am avut-o și săptămâna trecută, la prima etapă vor fi redeschise grădinițele din localitățile rurale. Evident decizia de redeschidere a grădinițelor va fi luată în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate. Decizia va fi luată de experții epidemiologi”, a precizat Igor Dodon.

Amintim că un studiu realizat în municipiul Chișinău a relevat că circa 60% dintre părinți doresc redeschiderea grădinițelor. Autoritățile elaborează la momentul actual un ghid cu un set de norme în baza cărora acestea vor activa.

Potrivit ghidului, în grădinițe trebuie să fie prezent un asistent medical. Acesta trebuie să măsoare cu regularitate temperatura copiilor și a angajaților. Instituția trebuie să dispună de stocuri suficiente de dezinfectanți. Toți copiii și angajații instituțiilor preșcolare vor trebui să efectueze un control medical general. Testarea la Covid-19 ar putea fi obligatorie în localitățile unde au fost înregistrate focare de infecție. O altă condiție e ca angajații să nu facă parte din grupul de risc, să nu depășească vârsta de 60 de ani. Totodată părinții vor fi obligați să semneze declarații pe propria răspundere că își aduc copiii la grădiniță doar dacă aceștia sunt sănătoși. Dacă cel puțin o condiție din Ghidul elaborat de specialiști nu va fi îndeplinită, instituția ar putea să nu fie redeschisă. Ghidul încă nu este finalizat și normele stipulate în el mai sunt analizate de experți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: