image
Sursa foto: Jurnal.md

Copreședintele CUC din partea Federației Ruse a solicitat o ședință de urgență; Și-au adus noi colonei la Nistru

Copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse a solicitat o ședință de urgență a Comisiei pentru a-și numi în funcție noul șef al Statului-major al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Rusia și-a dorit o ședință de urgență, deși mai bine de cinci luni activitatea acestei structuri este blocată.

Potrivit unui comunicat emis de Delegația RM în CUC, azi 19 martie, membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit în format restrâns la Bender. Ședința de urgență a fost solicitată de către copreședintele CUC din partea Federației Ruse, „pentru a decide asupra unor probleme organizatorice de neamânat”.

Astfel, au fost confirmați în funcție noul șef al Statului-major al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, colonel A. Sevriukov și noul comendant al sectorului Nord și Centru al Zonei de Securitate, colonel D. Grișin, ambii delegați din partea Federației Ruse. De asemenea, Comisia a confirmat în funcție câte doi observatori militari din partea Republicii Moldova și a Federației Ruse. Militarii care au ocupat anterior aceste funcții și-au încetat mandatul în legătură cu finalizarea termenului contractului.

În ultimele două săptămâni nu au fost convocate ședințele ordinare ale CUC, pe motivul unor focare de Covid-19, delegația Republicii Moldova informând în regim de lucru celelalte componente ale Comisiei Unificate de Control.

Ședințele ordinare ale Comisiei Unificate de Control sunt blocate constant de către partea transnistreană care respinge includerea pe agendă a subiectelor ce țin de răpirile de persoane care au avut loc în Zona de Securitate, situația care s-a creat în Zona de Securitate după ntroducerea abuzivă în mai 2019 a așa-numitor „grăniceri”  și altor probleme de actualitate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: