image
Sursa foto: captură video

Nantoi, despre Odnostalco: Un papagal putinist care vrea să ofere argumente pentru o invazie a Rusiei în Republica Moldova

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco, care a susținut în direct la TV tezele lui Vladimir Soloviov și chiar i-a dat dreptate propagandistului rus când acesta a spus că „Republica Moldova poate fi ruptă în bucăți”, este acuzat că oferă Rusiei motive pentru o invazie în țara noastră.

„Este un papagal putinist care vrea să ofere argumente pentru o invazie a Rusiei în Republica Moldova, nu azi, dar în perspectivă. Cum trebuie să reacționăm? E complicat, pe de o parte este pluralismul de opinie, iar pe de altă parte în Ucraina are loc o agresiune militară, armata rusă comite crime de război. Comunitatea internațională colectează probe pentru ca Rusia să fie condamnată pentru aceste crime. În situația în care politicieni și deputați iau partea agresorului și nu-și dau seama că această panglică nu are nimic cu memoria sfântă despre carnagiul din al II Război Mondial, că este pătată de sângele copiilor ucraineni uciși în acest război... aceste persoane sunt provocatori și trebuie să-i tratăm ca pe niște provocatori”, a declarat deputatul PAS Oazu Nantoi în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

În opinia jurnalistei Angela Aramă, cazul lui Odnostalco arată în ce măsură autoritățile sunt pregătite să pună capăt, în sfârșit, jocurilor acestor propagandiști ai Kremlinului, iar deputatul socialist trebuie sancționat.

„Vreau să-i reamintesc majorității parlamentare că poporul în sfârșit și-a exprimat voința de a fi țară europeană și că ar trebui să fie mai determinați, să se scuture de moliciune și să facă pași mult mai activi și concreți pentru a scoate RM de sub influența atât de puternică a propagandei rusești. Acest caz al lui Odnostalco este o hârtie de turnesol care trebuie să ne arate în ce măsură suntem pregătiți să punem capăt în sfârșit jocurilor acestor propagandiști, acestor purtători ai cuvântului Kremlinului în RM. Genul acesta de odnostalci trebuie să fie sancționați în sfârșit, astfel ca să scăpăm de acești agenți ai Kremlinului. Să fii de acord cu Soloviov înseamnă să justifici crimele care se produc în Ucraina”, a menționat Angela Aramă.

„Dodon și ceilalți vor să provoace această confruntare de 9 mai pentru că au scopul să devieze atenția publică de la dosarele lor de corupție. Vor să scoată oamenii zombați și să creeze un conflict intern în Republica Moldova și în așa fel să se spele pe mâine”, a comentat analistul politic Anatol Țăranu.

Precizăm că Vladimir Odnostalco s-a plâns în cadrul emisiunii propagandistice din Rusia ”Soloviov LIVE” că guvernarea de la Chișinău a interzis ”panglica Sfântul Gheorghe” ca simbol al războiului.

Potrivit lui, această panglică ar fi un simbol al ”victoriei asupra fascismului”. Asta chiar dacă respectivul simbol a fost interzis în perioada comunistă și a fost reintrodus abia după 2006.

„Moldova gândește pozitiv, iar guvernarea noastră gândește după instrucțiuni, așa cum i se ordonă. Din păcate, ceea ce se întâmplă nu ne face față. Rușine pe veci acelor deputați care au votat pentru interzicerea unuia dintre simbolurile ”Victoriei” - panglica Sf. Gheorghe”, a declarat deputatul socialist.

Mai mult, Odnostalco a admis ideea că în Moldova ar putea apărea noi focare de separatism...

„Dacă ei cred că ne vor interzice să purtăm panglica, greșesc. Astăzi avem un maraton auto în sudul țării cu steaguri bicolore, cu steaguri ale ”Victoriei”, cu steaguri ale Republicii Moldova. Ieri au fost proteste în nordul țării”, a spus acesta. „Înțeleg că Moldova poate fi ruptă în bucăți? Adică puține probleme sunt în Transnistria și pot apărea noi probleme?”, a întrebat Soloviov. „Cu părere de rău, guvernarea încearcă să creeze tensiuni. Guvernarea fie îi ascultă pe provocatorii care, în ultima lună, s-au oploșit aici: președinți, prim-miniștri, miniștri de externe... Posibil asta e sarcina lor. Posibil sarcina lor e să atragă Moldova în conflict”, a fost de acord Odnostalco.

Deputatul socialist i s-a mai plâns lui Soloviov că prea mulți refugiați ucraineni au venit în Moldova, iar țara nu rezistă unui asemenea flux. „De obicei, ei trăiesc în familiile moldovenilor. Peste 2000 de copii merg la școală. Aproape toți copiii (ucraineni) merg la școli ruse, merg la grădinițe ruse. Sunt diferite situații... Am informații de la învățători care sunt șocați... Noi nu suntem obișnuiți cu agresivitatea. Copiii noștri sunt buni... Noi nu vedem cu ochi buni astfel de lucruri, dar noi vedem că acestea se întâmplă”, a mai spus Vladimir Odnostalco.

Avocatul poporului, Ceslav Panico, susține în context că orice discurs de ură este condamnabil.

„Noi vom analiza... și eu ca ombudsman, dar în special Maia Bănărescu ca avocat pentru drepturile copilului. Noi suntem în proces de monitorizare a tuturor activităților refugiaților, inclusiv a copiilor. Mergem și în școli și nu am văzut astfel de agresivitate sau comportament neconform. Evident, orice discurs de ură sau orice discurs ce instigă la ură este condamnabil, dar trebuie să vedem declarația dumnealui”, a menționat Ceslav Panico.

L-am întrebat pe președintele Comisie parlamentare securitate națională, Lilian Carp, ce crede despre declarațiile lui Odnostalco și dacă acestea nu comportă anumite pericole pentru Republica Moldova:

„Ele sunt... preponderent așa... înainte de sărbători care nu au nimic comun cu istoria Republicii Moldova. Încearcă cumva într-o anumită situație critică să acutizeze. Dar oamenii au demonstrat în alegeri că nu mai acceptă radicali de așa gen. Lumea își dorește pace și liniște aici, în Republica Moldova”, a spus deputatul PAS.

Lilian Carp a mai declarat că asemenea abordări radicale ar trebui ignorate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: