image
Sursa foto: Jurnal.md

Rudele unui bărbat acuză Ministerul Sănătății de neglijență: „Tata nu trebuia să moară”; Drama decesului cu numărul 2232

Rudele unui bărbat în vârstă de 58 de ani, din satul Pelinia, Drochia, care a decedat la scurt timp după internare la spitalul oncologic, infectat cu Covid, acuză responsabilii din sistemul de sănătate de proasta gestionare a situației pandemice. Or, înainte de a fi internat, bărbatul a făcut testul la Covid care s-a dovedit a fi negativ, iar ulterior acesta a interacționat doar cu lucrătorii medicali.

Potrivit fiicei bărbatului, Ana Plămădeală, tatăl ei a fost diagnosticat cu cancer la esofag și a făcut testul la Covid înainte de internare, pe 3 noiembrie. Acesta era negativ. Pe 5 noiembrie bărbatul a fost internat la Spitalul oncologic, iar pe 10 noiembrie a fost supus unei intervenții chirurgicale. Tatăl ei, șofer de cursă lungă, s-a dus la spital la volanul propriei mașini și a lăsat-o în parcarea din preajma spitalului. După intervenția chirurgicală, au fost informați că operația a decurs cu succes.

De pe 10 până pe 16 noiembrie bărbatul a fost mutat în secția de terapie intensivă și nu a avut nici un contact cu nimeni, ci doar cu medicii.

„Pe 16 noiembrie i s-a făcut iar test la Covid și noaptea, pe la orele 23:00 tata ne-a sunat și ne-a spus că testul este pozitiv. Era nedumerit în ce mod putea să se infecteze deoarece nu a interacționat cu nimeni altcineva decât cu lucrătorii medicali. A doua zi a fost transferat la centrul Covid oncologic. Zilnic am discutat cu medicul de acolo Tamara Prisăcari”, ne-a spus Ana Plămădeală.

Femeia se întreabă cine este responsabil actualmente de siguranța pacienților? De ce li se mai cer teste Covid, efectuate cu maxim 48 de ore înainte de internare la spital, dacă după aceasta pacienții se infectează?

„Tatăl meu a decedat pe 24 noiembrie. Nu trebuia să moară. Spitalele sunt focare de Covid. Cerem să fie testat personalul medical și auxiliar măcar o dată la două săptămâni.

Sfătuim oamenii care pot amâna vizitele la medici, sau mai ales la intervenții chirurgicale, stați acasă!...”

„Tatăl meu a fost șofer de curse lungi, a străbătut lumea în lung și în lat, și nu s-a infectat de Covid. L-a găsit în secția de terapie intensivă a Institutului Oncologic. Peste o lună urma să-și sărbătorească ziua de naștere”, a mai spus disperată fiica bărbatului.

Familia s-a confruntat cu o experiență traumantă și la morga spitalului.

„Dacă dai bani la morgă, ți-l îmbracă. Dacă nu, îl pun gol în pungă și direct în sicriu. Tatei i-am dus costum nou și pantofi, deoarece ne pregăteam de nunta surorii mele, Veronica Postolachi. Tata nu trebuia să moară!”, mai spune femeia

Bărbatul a fost înmormântat pe 26 noiembrie, la Pelinia, Drochia.

La funeralii a fost prezentă și mama acestuia în vârstă de 84 de ani.

Este una din istoriile dramatice din spatele cifrelor deceselor bolnavilor de Covid. În statisticile Ministerului Sănătății, bărbatul figurează cu „numărul 2232; comorbidități: cancer”.

PeliniaPelinia
PeliniaPelinia
PeliniaPelinia
PeliniaPelinia
PeliniaPelinia

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: