image
Sursa foto: europeanwesternbalkans.com

Europarlamentar, răspuns pentru „clica lui Plahotniuc”: Dacă cred că pot controla adevărul prin propagandă, își fac iluzii

Nimeni nu crede teza pur propagandistică lansată de media din Republica Moldova controlată de Plahotniuc precum că guvernul ar fi îndeplinit condițiile prevăzute în acordul privind asistența macrofinanciară din partea UE, afirmă eurodeputatul român Cristian Preda, cu referire la declarațiile speakerului Andrian Candu.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, europarlamentarul a fost solicitat să comenteze declarațiile lui Candu, potrivit căruia guvernul ar fi îndeplinit toate condițiile prevăzute în acordul de finanțare, iar acum guvernarea e pedepsită pe nedrept.

„Din păcate, domnul Candu și cei care sunt oameni din clica lui Plahotniuc sunt singurii care văd lucrurile în acest fel. Insist: toate grupurile politice din Parlamentul European, inclusiv grupul socialist – dar aici au făcut opinie separată PSD-iștii – deci, toate grupurile Parlamentului European, Înalta Reprezentantă pentru Politică Externă au spus foarte clar cum stau lucrurile. Nimeni nu poate fi păcălit prin mijloace propagandistice”, a declarat Cristian Preda.

„Dacă domnul Candu, domnul Plahotniuc, alții precum ei își închipuie că pot să controleze adevărul cum o fac la Chișinău, cu mijloacele de propagandă de care dispun, își fac iluzii. Și cea mai bună probă e chiar dezbaterea din Parlamentul European. Nimeni nu crede teza pur propagandistică lansată de media din Republica Moldova controlată de Plahotniuc, cum că guvernul ar fi îndeplinit condițiile. Nimeni nu crede asta, pentru că vedem că nu stau așa lucrurile”, a mai spus europarlamentarul.

Cristian Preda a comentat și reacția PD după votarea rezoluției în Parlamentul European. Potrivit PD-ului aceasta este o decizie politică care „va eroda semnificativ încrederea moldovenilor în UE” după ce, în timpul mandatului actualului guvern, această încredere ar fi cunoscut o creștere-record.

„Cetățenii sunt mai inteligenți decât propagandiștii și văd foarte bine cine vrea să ajute Republica Moldova și cine o calcă în picioare. Uniunea Europeană a considerat multă vreme Republica Moldova un exemplu în contextul Parteneriatului Estic. De când Plahotniuc controlează jocul politic de la Chișinău, Moldova a luat-o pe o pantă descendentă. Asta văd și oamenii din Republica Moldova, iată de ce a crescut încrederea în Uniunea Europeană – pentru că se așteaptă de la Uniunea Europeană la o hotărâre, la o determinare. Oamenii nu vor ca la Bruxelles sau la Strasbourg noi să închidem ochii în fața ticăloșiilor care se petrec în Moldova”, a adăugat europarlamentarul.

„Nicăieri, nu doar în Europa, nici în alte țări din Asia, din America de Sud, din Africa nu se invalidează rezultatele unui scrutin la comandă politică. Nicăieri. Nimeni nu îndrăznește să meargă împotriva voinței cetățenilor. Și, credeți-mă, până la urmă această voință a cetățenilor se va impune. Nu poți să o oprești nici cu propagandă, nu poți s-o oprești nici cu acuzații pur și simplu inventate, cu lucruri născocite. Evident că Parlamentul European decide politic, pentru că asta face un parlament. Ce ar fi vrut cei care spun că e o decizie politică? Să decidă parlamentul metafizic, să decidă estetic? Ce tip de decizie poate lua un parlament?”, a mai spus Cristian Preda.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: