image
Sursa foto: Realitatea

Top trei politicieni care au recurs la discursul de ură în campania pentru prezidențiale: Usatâi, Țârdea și Dodon

În perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, au fost înregistrate 448 de cazuri de utilizare a discursului de ură, ceea ce reprezintă de 2,3 ori mai multe, față de anul 2019, când au fost înregistrate 190 de cazuri în cadrul campaniei pentru parlamentare și alegeri locale generale. Datele se conțin într-un raport realizat de Asociația Promo Lex.

Cel mai des, acest tip de discurs a fost utilizat de către Reanto Usatîi, Partidul Politic Partidul Nostru  – 152 de cazuri, Bogdan Țîrdea, PSRM  – 25 de cazuri și Igor Dodon, afiliat PSRM – 23 de cazuri.

În același timp, cei mai afectați concurenți electorali au fost președintele Igor Dodon  – 112 cazuri și Maia Sandu – 80 de cazuri.

Conform rezultatelor monitorizării, mass-media online rămâne principala sursă de răspândire a discursului de ură și instigare la discriminare. Astfel, cele 448 de cazuri identificate în context electoral au fost răspândite de 219 surse media, dintre care cele mai multe au reprezentat media online.

Potrivit autoarei raportului, Irina Corobcenco, datele raportului confirmă faptul că dinamica acestui tip de discurs crește în intensitate în perioada pre electorală și electorală și descrește odată cu încheierea acesteia. „Pe de o parte, concurenții electorali și politicienii ar fi bine să țină cont de responsabilitatea pe care o au pentru retorica bazată pe prejudecăți care favorizează diverse cazuri de discriminare, homofobie, inegalitate etc. Iar pe de altă parte, autoritățile publice trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru a asigura prevenirea discursului de ură și instigare la discriminare în campaniile electorale, atât în spațiul public, cât și pe platformele TV, Radio și online”, a spus experta.

Una dintre principalele recomandări ale raportului este adoptarea proiectului de lege nr. 301/2016 privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: