image
Sursa foto: jurnal.md

Dezbateri încinse din cauza proiectului privind anularea legii antipropagandă: „Coaliția Dodon-Șor funcționează ca ceasul”

Majoritatea parlamentară a respins propunerea Platformei DA privind excluderea de pe ordinea de zi a controversatului proiect privind anularea legii antipropagandă. La fel, a fost păstrat pe agendă un alt proiect care divizează societatea, cel privind statutul limbii ruse.

„Vedem că acestă coaliție Șor-Dodon funcționează ca ceasul”, a comentat Alexandru Slusari, după ce majoritatea parlamentară PSRM-Șor a respins propunerea privind scoaterea proiectului de pe ordinea de zi.

„Cineva a „zavalit” treaba cu propaganda la tv-urile socialiștilor. E mai ușor te retransmis ceva, nu de alta dar un singur om s-ar înăduși acolo și pe telegram, și pe toate canalele”, a menționat deputatul Lilian Carp.

„Se face un atentat la securitatea națională. La fel ca și proiectul privind funcționarea limbilor”, a menționat liderul PD Pavel Filip.

„Îmi pare straniu că unii colegi care declară că pledează pentru valori europene, nu lasă telespectatorul să aleagă ce să vadă la televizor”, a spus și socialistul Vlad Bătrâncea.

Autorii celor două proiecte sunt deputații socialiști Vasile Bolea, Adrian Lebedinschi și Bogdan Țârdea. ”Lege cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova” - astfel este intitulat proiectul, care odată votat în Parlament, ar conferi un statut special limbii ruse.

Proiectul în cauză prevede ca ”în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”.

Legea va obliga ca autoritățile să traducă în limba rusă, la solicitare, documentele adoptate. În plus, instituțiile de stat vor fi obligate să primească cererile și în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea.

Vasile Bolea, Adrian Lebedinschi și Bogdan Țârdea sunt cei care au propus modificarea Codului Audiovizualului în sensul revenirii la retransmiterea programelor informative TV ruse, dar și la reducerea considerabilă a proporției de programe audiovizuale în limba română.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: