image
Sursa foto: jurnal.md

Crima de la Mălăiești // Dezvăluirile bărbatului împușcat de trei ori: „Nu ştiam că ne ducem în ospeţie la un ucigaş”

Ion Mălai, un şofer în vârstă de 54 de ani, tată a doi copii, spune că a văzut moartea cu ochii şi că a scăpat ca prin minune după ce în el s-a tras de trei ori în noaptea de 11 ianuarie curent, în timpul împuşcăturilor de la Mălăieşti, Criuleni. Zilele acestea bărbatul a fost externat din spital și ne-a povestit ce s-a întâmplat în acea seară.

Întors de la serviciu, bărbatul şi-a invitat vecinul în ospeţie. Acela i-a spus însă că este chemat la un alt prieten şi l-a îndemnat să meargă împreună. „Pe vecinul meu tot Ion îl chema. Am fost prieteni buni. Nu-l cunosc pe Vitalie, la care m-a chemat el în ospeţie. E venit din Chişinău. Şi-a cumpărat un loc pentru vilă aici în sat. Locuieşte într-un vagon strâmt. El şi vecinul meu se cunoşteau, ambii sunt vânători. Vitalie stătea aşezat pe un pat, vecinul meu s-a aşezat pe un scăunel alături de el, eu m-am aşezat mai departe, lângă uşă, pentru că nu am fost eu cel poftit acolo. Ambii s-au aprins după câteva pahare, când au început să discute despre politică. Unul ţinea cu un partid, celălalt - nu. La un moment dat, vecinul meu l-a întrebat, tot cu voce ridicată: „Dar tu de ce nu te însori, ce stai singur, chiar nu-ţi poţi găsi o femeie? Trăieşti aşa...”. Vitalie s-a ridicat şi s-a îndârjit să-l lovească. Ne-am ridicat şi noi. Acela însă s-a abţinut şi s-a aşezat încetişor înapoi pe pat. Ne-am aşezat şi noi. El a întins mâna sub pernă, dar nu ne-am gândit ce face. Nici nu mi-am dat seama ce se întâmplă. A scos o arma, a îndreptat-o spre Ion şi a tras. Mi-a luat auzul. Eu am vrut să mă ridic şi a tras şi în mine, de la jumătate de metru. Am văzut moartea în ochi...”, povestește bărbatul.

Ion Mălai mai spune că vecinul său a încercat să se ridice după prima împuşcătură și atunci agresorul a tras încă o dată în el.

„Am observat că Ion nu mai mişcă. Şi încă o dată a îndreptat arma şi a tras în mine, tot în pântece. Am căzut fără cunoştinţă. Apoi un pic mi-am revenit. Am înţeles că lumina în vagon e stinsă. Am împins cu mâna uşa. Am vrut să ies. El şedea tot pe pat. A treia oară m-a nimerit în picior. M-am târât aşa până la vecini. Simţeam că nu mai am puteri. A ieşit Ana, soţia lui Ion. I-am dat telefonul şi i-am spus să cheme poliţia şi ambulanţa. I-am spus că soţul ei e rănit şi că e în acel vagon. Mai târziu am înţeles că ea în loc să cheme poliţia, a alergat să-şi salveze soţul. Eu am mers până la casa următoare, am telefonat la uşă şi mi-am pierdut cunoştinţa. Stăpânii au chemat deja salvarea şi poliţia”, ne-a mai spus Ion Mălai.

După cele întâmplate, victimele au fost transportate în stare gravă la Spitalul de Urgenţă din Chişinău.

Ion Mălai a suportat o intervenţie chirurgicală care a durat timp de câteva ore. Acum spune că, după ce se va pune pe picioare, va consulta un psiholog, deoarece nu-şi poate reveni din şocul pe care l-a suportat şi de atunci are probleme şi cu somnul. Speră să poată reveni la vechiul loc de muncă, să lucreze şofer.

„Visez urât. Nu ştiam că ne ducem în ospeţie la un ucigaş. Servisem doar câteva pahare de vin. Eram obosit, venisem de la serviciu. Ei, posibil, au mai servit înainte de aceasta. Vecinii lui Vitalie ştiau că el are apucături, umblă şi împuşcă prin hârtoape, dar din păcate nimeni nu a anunţat poliţia”, ne mai spune bărbatul.

În urma rănilor primite, Ion I., vecinul acestuia, a decedat pe patul de spital. Ana I., soţia răposatului, a fost rănită în încercarea de a-şi salva soţul.

În gospodăria suspectului, poliția a depistat și a ridicat mai multe muniţii. Printre acestea - o grenadă de model F-1, dezasamblată, două arme cu aer comprimat, două încărcătoare pentru pistolul de model „Baikal 442” și 142 de cartușe în suport de plastic.

La reţinerea pistolarului a fost nevoie de intervenţia a 20 de poliţişti. Pe acest caz a fost pornit un dosar penal.

În cadrul întrunirii Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, ministrul de Interne, Pavel Voicu, s-a referit şi la această crimă. Potrivit ministrului, una dintre cauze e lipsa cadrelor, a inspectorilor de sector, care trebuie să monitorizeze inclusiv situaţia socială a deţinătorilor de arme.

„Anterior, inspectorii de sector duceau evidenţa posesorilor de arme, aceştia erau verificaţi dacă au seif ori nu au. Inspectorul discuta cu vecinii. Şi chiar dacă sunt posesori legali de arme, dacă aflau că se face abuz de alcool şi este violent în familie, inspectorul era cel care intervenea să-i fie retrasă arma. Inspectorul de sector e cel care deţine paşaportul localităţii. Noi am delăsat din păcate acest lucru”, a recunoscut ministrul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: