image
Sursa foto: Ion Terguță // Facebook

Ion Terguță, despre recalcularea consumul de gaze naturale: „Nu e secret pentru nimeni că se fură în draci la Moldovagaz”

Fostul secretar al Plaftformei Da, Ion Terguță a declarat la emisiunea „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV că schemele de la Moldovagaz nu s-au oprit niciodată, iar înaintea unui audit, se încearcă să se mai reducă din furturi.

„Din punctul meu de vedere e o chestie tare simplă, oamenii aceștia au promis că fac un audit la Moldovagaz și acum încearcă să mai reducă din scheme, pentru că în felul acesta s-a furat gaz în Republica Moldova, s-au furat bani din buzunarul cetățenilor cu nemiluita. În momentul în care există această probabilitate că va exista un audit, aceste scheme încet, încet sunt scoase și dvs credeți că nu ne-au furat în septembrie sau nu ne-au furat în august sau doi ani în urmă sau patru sau 10, exact așa funcționa și probabil că mai există și alte scheme. Nu e secret pentru nimeni că se fură în draci la Moldovagaz”, a declarat jurnalistul și fostul secretar al Platformei DA, Ion Terguță, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Teodor Cârnaț, jurist, fost membru CSM, susține că Procuratura Generală ar trebui să se autosesizeze pe acest caz.

„Referitor la acest volum de gaze pe care „i-am consumat”, noi plătim pentru MoldovaGaz ca agent economic, de aceea, din punct de vedere al furtului, Procuratura are dreptul acum să se autosesizeze și să descopere cine a furat, de la cine și persoanele care au adăugat acești mii de metri cubi la conturile noastre, să răspundă”, a spus juristul.

Ion Tereguță a mai adăugat că Moldovagaz „joacă la anticipare, nu așteaptă să fie deconspirată, prinsă de mână, dimpotrivă, încearcă acum să scape de niște scheme și să arunce cumva vina pe niște angajați ai Moldovagaz, care în loc de 23 au scris 27”.

Fostul deputat, Valeriu Ghilețchi, este de opinie că „Poate se putea mai bine, dar eu văd partea plină a paharului, că domnul Spânu a obținut un preț mai mic decât cel care era pus înițial pe masă și atunci lucrul acesta trebuie apreciat ca o reușită a acestor negocieri. Faptul că noi nu cunoaștem toate detaliile contractului, generează noi suspiciuni, noi speculații. Faptul că s-a spus că, contractul e o clauză comercială, nu putem să-l facem public, aceste declarații au generat până la urmă iarăși suspiciuni”.

Comentatorul politic, Roman Mihăeș, susține această idee, spunând că: „Până când nu va fi publicat contractul vor fi suspiciuni. În momentul când acest contract o să fie publicat majoritatea întrebărilor vor decădea, pentru că nefiind declarat contractul, se fac foarte multe speculații”.

Ion Potlog, vicepreședinte al Partidului Schimbării a făcut un îndemn către populație.

„Pe această cale eu vreau să solicit ca acei cetățeni care au primit facturi mai mici în luna precedentă și în luna aceasta la tariful nou, facturi cu consum ridicat, să facă publice aceste neregularități și este important ca această informație să fie veridică, să fie verificată și ulterior să fie înțeleasă schema prin care unele persoane și-au făcut afaceri. Pe de altă parte, acest lucru trebuie să se întâmple imediat, deoarece contrabalansarea dintre volumul importat și cel achitat o să se întâmple în câteva luni, și efectul acesta de neconcordanță o să fie pierdut”, a declarat Potlog.

Amintim că ieri, 29 decembrie, Moldovagaz a anunțat că consumul de gaze naturale pentru luna octombrie va fi recalculat.

Și asta după ce s-a depistat că unii dintre angajații întreprinderilor de distribuție a gazelor, folosindu-și statutul de serviciu, în interesele financiare personale au inclus zeci de mii de metri cubi de gaz în baza de date și, ca urmare, în facturare, care nu au fost consumate în realitate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: