image
Sursa foto: jurnal.md

Fostul președinte CSJ, Ion Druță, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, s-a făcut avocat

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, dar și alți judecători care s-au retras din sistem, și-au luat licență de avocat.

Hotărârea a fost luată de Comisia de licențiere.

Pe lângă Druță, avocați au devenit fosta judecătoarea de la Curtea de Apel Chișinău Ludmila Ouș, cercetată în dosarul „Mită pentru judecători”, colega sa Natalia Simciuc, care a emis hotărârea prin care omul de afaceri Viorel Țopa a fost condamnat la opt ani de închisoare.

Tot ea a făcut parte din completul de judecată de la Curtea de Apel care a respins demersurile depuse de peste 140 de moldoveni din străinătate care nu și-au putut exercita dreptul la vot la alegerile prezidențiale din 2016.

În același timp, comisia de licențiere a amânat examinarea solicitării de admitere în avocatură a procurorilor Lilian Bacalâm și Elena Șuvalova.

Înainte de a obține licența de avocat, pretendenții trebuie să achite o taxă de 100 de mii de lei.

Amintim că pe 23 septembrie 2019 Procurorul General interimar de atunci, Dumitru Robu, a pornit urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite pe numele judecătorului Ion Druță. Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță în perioada 2016-2019 și a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

Iar la 30 octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a aplicat sechestru asupra mai multor bunuri imobiliare și autovehicule în valoare de 12,8 milioane de lei, în dosarul pornit pe faptul îmbogățirii ilicite a lui Druță.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: