Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, copreședinta blocului ACUM, spune că Johannes Hahn, comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, vine cu o vizită în Republica Moldova la invitația liderilor opoziției. Invitația a fost lansată acum o săptămână, în cadrul unui eveniment al Partidului Popular European la care au participat liderii blocului ACUM.

„Am discutat cu el, am avut o întâlnire despre Republica Moldova și în timpul întâlnirii i-am spus că ar fi bine să vină aici, în Republica Moldova, pentru că n-a fost de mult timp și să vadă lucrurile cu ochii lui. Așa s-au întâmplat lucrurile”, a menționat Maia Sandu la ProTV Chișinău, relatează IPN.

Întrebată dacă s-a încercat să se facă presiuni din afara Republicii Moldova asupra blocului ACUM pentru a se forma o coaliție de guvernare, Maia Sandu a spus că nu s-a pus presiune asupra lor ca să discute cu democrații. „Cred că nu este secret pentru nimeni că Occidentul consideră că Plahotniuc este marea problemă a Republicii Moldova și își dorește ca Moldova să se elibereze de acest regim”. Ea a afirmat că liderul PDM Vlad Plahotniuc a promis de două ori în ultimul timp „unor parteneri internaționali importanți” că se retrage din politică, dar nu s-a ținut de cuvânt. „În rest, nu cred că acești oficiali din afară pot să vină și să impună o coaliție sau alta”, a afirmat politiciana.

De asemenea, lidera PAS spune că a discutat cu partenerii externi scenariul post-electoral pe care l-a propus anterior blocul. „Oamenii consideră că acest scenariu este unul rațional, dar nu cred că vor dori să se implice mai mult în asta”, a afirmat copreședinta ACUM.

Despre vizita oficialului american Maia Sandu spune că acesta și-a planificat de demult vizita în Moldova și nu este una ad-hoc.

În ceea ce privește vizita vicepremierului rus Dmitri Kozak, Maia Sandu spune că se poate presupune că vizita lui înseamnă că se interesează despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova cu o săptămână înainte de dizolvarea Parlamentului. Președinta PAS spune că blocul a primit o invitație de a se întâlni cu Dmitri Kozak, însă încă nu s-a luat o decizie în acest sens.

Despre declarația președintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care a ieșit vineri într-un briefing de presă și a menționat că o să aibă grija partidelor care s-au format în „grupulețe”, Maia Sandu spune că acesta este un limbaj „banditesc” care nu merită comentat.