image
Sursa foto: jurnal.md

Energia electrică s-ar putea scumpi cu 25%; ANRE îndeamnă să nu se facă speculații la acest subiect

Prețul energiei electrice pentru consumatorii finali va crește cu aproximativ 25%, scrie Bani.md. Se întâmplă după ce autoritățile au ratat liberalizarea pieței energiei electrice, Republica Moldova rămânând dependentă de energia livrată din regiunea transnistreană. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vine cu precizări la acest subiect menționând că toți operatorii pieței respective sunt obligați să desfășoare proceduri de achiziție a energiei electrice în mod transparent, bazate pe principii noi și pe mecanisme de piață.

Potrivit surselor Bani.md, ieri, 22 martie 2021, doi operatori de pe piață au semnat contractele de achiziție a energiei electrice. Este vorba despre operatorii Premier Energy și Moldelectrica. În condițiile lipsei unei concurențe pe piață, prețul pentru energia electrică livrat către companiile din Moldova crește de la 48,65 USD MWh la 58 și, respectiv, 57 USD / MWh pentru fiecare dintre operatori. Compania FEE-Nord a anunțat o licitație repetată, pentru a doua oară.

Creșterea de 19% prețului de achiziție a energiei electrice de către operatorii de pe piață va duce la o majorare a prețului final, pe care-l achită consumatorul, cu aproximativ 25%, estimează experții.

De fapt, operatorii de pe piață au lansat procedurile de licitație la începutul lunii februarie curent. Procedura de deschidere a ofertelor a avut loc pe 16 martie 2021. Procedura a fost prelungită cu o săptămână. Motivul - insuficiența numărului de oferte care au fost recepționate de operatorii SA RED Nord, FEE-Nord SA și IS Moldelectrica (care au primit doar o singură ofertă), ÎCS Premier Energy SRL și ÎCS Premier Energy Distribution (au primit două oferte). La etapa inițială era nevoie de cel puțin trei oferte.

„Adaosul de preț” pus de regiunea separatistă

În condițiile actuale, cu un cadru legal departe de ceea ce înseamnă o piață liberalizată a energiei electrice, Republica Moldova în continuare achiziționează energia electrică din regiunea transnistreană, iar condițiile comerciale oricum sunt complicate. Deși subiectul diversificării surselor de achiziție a energiei electrice de către Moldova este element-cheie al promisiunilor electorale ani la rând, și actuala guvernare ratează acest exercițiu.

Anul energetic 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022 va fi costisitor pentru populația Republicii Moldova

În România au fost demarate mai multe proiecte pentru a contecta energetic Republica Moldova la România și, implicit, la Uniunea Europeană.

Cu aproximativ patru ani în urmă, Republica Moldova a semnat un acord istoric, care, odată dus la final, ar putea reduce dramatic gradul de dependență al țării de energia electrică din Est și va uni practic țara cu România și Uniunea Europeană.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană (UE), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Mondială au semnat pentru un pachet de finanțare de 270 de milioane de euro pentru a asigura interconectarea permanentă între rețelele electrice din Moldova și România.

Moldelectrica, ar urma să construiască o nouă line electrică de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcănești, localitate în sudul Moldovei situată aproape de granița cu România, și capitala Chișinău, o stație electrică de tip back-to-back de 600 MW în Vulcănești și va moderniza stația de la transformare de la Chișinău, care acum funcționează la 330 kV, ca urmare a introducerii noii tensiuni de 400 kV.

O stație back-to-back este necesară pentru a uniformiza diferențele de voltaj care există acum acum între sistemul românesc și cel din Republica Moldova. Practic, după ce aceasta va fi realizată, o parte din rețeaua de înaltă tensiune a Moldovei va funcționa la 400 kV, aceeași ca în România și Europa centrală și Occidentală, iar Moldova va putea primi energie electrică din rețeaua românească. Proiectul ar urma să fie finalizat în 2022, și presupune inclusiv lucrări în România.

Între timp, în Republica Moldova, Comisia de cercetare prealabilă pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău și Back-to-Back a fost aprobată abia la finele lunii ianuarie anul curent, 2021.

ANRE reacționează și vine cu precizări

Potrivit ANRE, drept urmare a implementării Pachetului Energetic III și adoptării Regulilor pieței energiei electrice, începând cu anul 2021, toți operatorii pieței respective sunt obligați să desfășoare proceduri de achiziție a energiei electrice în mod transparent, bazate pe principii noi și pe mecanisme de piață.

Procedurile de licitație, caietele de sarcini, criteriile de precalificare a companiilor de furnizare a energiei electrice au fost stabilite individual și lansate de fiecare operator în parte la începutul lunii februarie curent. Din lipsă a minimum 3 oferte din partea companiilor precalificate la licitație, la 16 martie curent toți operatorii pieței energiei electrice au anulat licitațiile, anunțându-se repetarea acestora pentru 22 martie curent.

Este de notat că, până în prezent doar ÎS Molelectrica, operatorul de transport, a anunțat finalizarea procedurii de achizitie a energiei electrice în cantitate de 61 GWh, ceea ce constituie mai puțin de 3% din piața internă.

Având în vedere sensibilitatea subiectului, precum și faptul că majoritatea titularilor de licențe care au organizat licitații sunt în faza activă de negociere a prețurilor și condițiilor contractuale pentru furnizarea energiei electrice pentru consumatorii casnici și non-casnici din țară, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) îndeamnă să nu se facă speculații la acest subiect.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: