image
Sursa foto: Middle East Monitor

Procurorul general din Istanbul cere arestarea a doi oficiali saudiţi pentru uciderea jurnalistului Khashoggi

Procurorul general al oraşului Istanbul a emis mandate pentru arestarea unui consilier de top al liderului de facto al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, şi a şefului adjunct al informaţiilor externe de la Riad sub suspiciunea de a fi planificat uciderea jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi, au anunţat doi oficiali turci miercuri, informează Reuters şi France Presse.

Biroul procurorului a concluzionat că există "o puternică suspiciune" că Saud al-Qahtani şi generalul Ahmed al-Asiri, care au fost îndepărtaţi din funcţiile lor în octombrie, au fost printre cei care au planificat crima ce a avut loc la 2 octombrie în consulatul saudit din Istanbul.

"Acţiunea procurorului de a emite mandate de arestare pe numele lui Asiri şi Qahtani reflectă opinia că autorităţile saudite nu vor lua măsuri oficiale împotriva acestor indivizi", a declarat un oficial turc.

Măsura intervine de asemenea la o zi după ce mai mulţi senatori americani s-au declarat mult mai siguri că prinţul moştenitor este responsabil pentru uciderea lui Khashoggi după ce au primit informaţii de la CIA în legătură cu această chestiune.

Exprimând unele dintre cele mai puternice acuzaţii de până acum, atât senatori republicani cât şi democraţi au declarat că ei încă vor să adopte o legislaţie pentru a trimite un mesaj Arabiei Saudite că Statele Unite condamnă moartea lui Khashoggi, un cronicar al cotidianului Washington Post.

Dar preşedintele Donald Trump şi unii dintre colegii săi republicani au argumentat că Washingtonul nu ar trebui să ia măsuri ce ar risca relaţia sa cu Riadul, care este văzut ca o contragreutate importantă în faţa Iranului în Orientul Mijlociu.

"Comunitatea internaţională pare să se îndoiască de angajamentul Arabiei Saudite de a judeca această crimă sălbatică. Prin extrădarea tuturor suspecţilor în Turcia, unde Jamal Khashoggi a fost ucis şi dezmembrat, autorităţile saudite ar putea răspunde aceste preocupări", a declarat oficialul turc.

Khashoggi a fost ucis după ce a intrat în consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ordinul pentru uciderea lui Khashoggi a venit de la cel mai înalt nivel al guvernului saudit, dar probabil nu regele Salman, aruncând lumina reflectoarelor pe moştenitorul regelui Salman şi liderul de facto, prinţul Mohammed.

Arabia Saudită a declarat că prinţul nu ştia nimic despre crimă. După ce a oferit numeroase explicaţii contradictorii, Riadul a afirmat mai târziu că Khashoggi a fost ucis şi corpul său dezmembrat în timp ce negocierile pentru a-l convinge să se întoarcă în Arabia Saudită au eşuat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: