image
Sursa foto: Igor Dodon/facebook

Ministerul Sănătății îl contrazice pe Dodon: Chiar și cei cu televizor pot beneficia de ajutor social

Familiile care dețin televizoare, frigidere, mașini de spălat și alte bunuri pot beneficia de ajutor social.

Luni, 10 februarie, în ședința săptămânală, președintele Igor Dodon menționa că Guvernul va veni cu mecanism pentru persoanele care primesc ajutor social. „Vor fi revizuite criteriile pentru obţinerea ajutorului social, astfel ca să fie echitabile. În trecut, dacă aveai televizor, antenă parabolică, cuptor cu microunde, nu primeai ajutor social. În acest context, Guvernul cu ministerele de resort trebuie să revadă criteriile şi să vină cu un mecanism pentru cei care primesc ajutor şi sunt apţi de muncă”, a precizat Igor Dodon.

Solicitat de Jurnal.md ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îl contrazice pe președinte, menționând că aceste bunuri au fost excluse din lista indicatorilor de bunăstare încă din 2014.

„Începând cu anul 2008, în Republica Moldova se implementează Programul de ajutor social, care are drept scop asigurarea unui venit lunar minim garantat pentru familiile defavorizate prin acordarea ajutorului social stabilit în conformitate cu evaluarea venitului global mediu lunar al fiecărei familii şi cu nevoia acesteia de asistenţă socială. Conform Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1167/2008, deţinerea anumitor bunuri mobile şi imobile, precum şi unele caracteristici ale familiei, sunt considerate drept indicator al bunăstării, exprimat în puncte. De menționat că astfel de bunuri ca: televizor, frigider/congelator, mașina de spălat simplă și/sau semiautomată, aspirator și centru muzical au fost excluse din lista indicatorilor de bunăstare încă în anul 2014”, se arată în răspunsul primit.

Peste 43.000 de cetățeni beneficiază de ajutor social

Ministerul menționează că, potrivit rapoartelor privind plata ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului, în luna decembrie 2019 au fost înregistrați:

- 43.542 de beneficiari de ajutor social

- 170.903 de beneficiari de ajutor pentru perioada rece a anului.

La fel, MSMPS recomandă solicitanților de ajutor social/ajutor pentru perioada rece a anului să se adreseze la asistentul social din localitate sau la Direcția/secția asistență socială și protecție a familiei, conform reședinței curente, pentru a se informa despre procedura de depunere a cererii de ajutor social, precum și pentru a se informa cu privire la modificările operate periodic la acest program.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: