image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadia Popovici

Mărturii ale unor cetățeni ai RM aflați în Italia: „Frica de a nu-ți revedea familia e mai mare decât cea de îmbolnăvire”

Pe parcursul ultimelor 20 de zile, situația în Italia s-a schimbat radical. Dacă la început oamenii glumeau pe seama coronavirusului, treptat au conștientizat pericolul și gravitatea extinderii epidemiei. Vineri a fost o zi neagră pentru această țară, Italia înregistrând 250 de decese și 2.547 de cazuri noi de îmbolnăvire în numai 24 de ore.

Școlile, instituțiile culturale și bisericile sunt închise. La momentul actual activează doar farmaciile și magazinele. Oamenii ies din casă doar dacă au nevoie să meargă la magazin, la farmacie, la muncă ori pentru vreo urgență, în caz contrar riscă să fie amendați ori chiar sancționați cu detenție. Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova aflați în această țară ne-au povestit cum sunt ei marcați de situație, cu ce dificultăți se confruntă, ce simt și ce gânduri îi frământă în aceste zile.

Elena Alexei lucrează în orașul Genova, Italia. Femeia spune că timp de 20 de zile Italia și orașul în care locuiește au devenit de nerecunoscut. Dacă la început oamenii glumeau pe seama virusului, perceput ca o răceală, treptat au conștientizat riscul și gravitatea situației. Oamenii au înțeles nu doar complexitatea bolii, ci și pericolul public pe care îl prezintă COVID-19. Au început să se conformeze cerințelor impuse de autorități și să respecte regulile de securitate.

Genova este un oraș multinațional și multicultural, dar odată cu introducerea carantinei majoritatea se conformează. În magazine sunt produse alimentare, dar nu se acceptă îmbulzeala. Lumea deja nu mai caută să cumpere de unde e mai ieftin, ci de la cel mai apropiat magazin de casă.

Polițiștii, carabinierii patrulează străzile și au grijă să-i trimită pe „plimbăreți” cât mai repede acasă. Fără treabă nu ai ce căuta pe drumuri, doar la magazin, farmacie, lucru sau altă urgență care nu poate fi amânată. Cred că frica de a fi sancționat cu o amendă de 206 de euro ori de a ajunge pentru trei luni la închisoare disciplinează mult”, ne spune Elena Alexei.

Închiderea frontierelor a afectat-o și mai mult emoțional. „Frica de a nu-ți mai revedea familia e mai mare decât cea de îmbolnăvire. În aceste zile îmi amintesc și de experiența bunicii care și-a petrecut sora peste Prut în 1940, sperând că se vor revedea în curând, dar din păcate a fost ultima oară când s-au văzut, nu au mai reușit să se întâlnească în această viață”, mai povestește ea.

Conaționala noastră spune că epidemia îi marchează pe oameni și le schimbă modul de reacționare. În Italia interesul social și responsabilitatea pentru celălalt prevalează asupra interesului personal.

Sper ca și moldovenii să înțeleagă gravitatea situației și să dea dovadă de responsabilitate, atât pentru cei din preajmă, dar mai ales pentru cei de acasă. Chiar dacă avem și noi medici buni, aceștia nu sunt suficienți și nici aparataje medicale suficiente nu avem. Nu am auzit să fie cumpărate aparate de ventilare, aparataj de resuscitare ori că ar fi extinse secțiile de reanimare. Informația despre numărul persoanelor contaminate nu spune nimic despre cum e pregătit statul pentru a înfrunta năpasta. Îi îndemn pe oamenii noștri să stea casă, pericolul este foarte mare, să nu creadă că pot fi absolviți de necaz”, a mai spus sursa citată.

Așa stau oamenii în rând la magazine în Italia, păstrând distanța (foto: Iurie Vărzari)

ItaliaItalia

Iurie Vărzaru și familia sa sunt stabiliți în orașul Bergamo. „La început totul părea destul de firesc. Cele câteva cazuri nu păreau a fi o amenințare serioasă. Toți credeau că sistemul sanitar italian nu va permite răspândirea virusului și că totul se va limita la aceste cazuri”, ne spune tânărul.

Cu trecerea zilelor, situația însă devenea tot mai alarmantă, pe măsură ce numărul de îmbolnăviri creștea.

Primul lucru care ne-a afectat în mod direct a fost închiderea școlilor. Inițial era vorba despre o săptămână, ultima din luna februarie. Acum termenul s-a extins până pe 3 aprilie, dar cu siguranță va fi prelungit. Avem un fiu de 17 ani, care studiază la liceul din Bergamo. Pentru noi era o problemă să-l convingem să limiteze ieșirile din casă, deoarece carantina încă nu era decretată oficial. Odată cu mărirea numărului de decese și îmbolnăviri, oamenii treptat și-au dat seama de gravitatea situației. Inclusiv, noi”, ne spune Iurie.

Inițial soția sa și-a limitat orele de muncă, iar la momentul actual stă acasă. Bărbatul continuă să lucreze. Fabrica nu și-a sistat activitatea, povestește el, dar și-a redus numărul de ore lucrătoare. Pe teritoriul întreprinderii sunt luate măsuri drastice de dezinfectare. „Într-un fel această situația ne-a afectat și financiar”, conchide bărbatul.

Așa arată azi Aeroportul Internațional Malpensa (foto: Iurie Vărzari)

AeroportAeroport

Pe 1 martie, a fost la Chișinău, să-și viziteze mama bolnavă. Ne spune că a fost surprins că pe teritoriul Aeroportului Chișinău nu a fost supus la niciun control, în afară de îndeplinirea unei fișe, pe propria răspundere.

Zilele acestea, văzând că situația devine tot mai critică, inclusiv în România și Republica Moldova, a decis să se întoarcă la familie în Italia. Compania aeriană la care avea bilet și-a anulat zborul, dar a reușit, după mai multe căutări, să facă rost de un loc într-un autocar. La momentul actual este în Italia.

Stăm în casă. Situația este gravă. Ni se permite să ieșim doar dacă avem probleme de sănătate, să mergem la serviciu ori dacă mergem după alimente. Forțele de ordine efectuează controale pe străzi, în gări. Dacă persoana nu are un argument serios pentru aflarea sa în stradă riscă o amendă de 206 de euro. Oamenii au devenit foarte conștienți. În magazine este respectată distanța între cumpărători. Asociațiile de voluntari îi ajută pe bătrâni, le fac cumpărăturile”, ne mai spune Iurie Vărzaru.

Locuitori din Bologna stau în rând păstrând distanța, la Oficiul Poștal (foto: Nadia Popovici)

ItaliaItalia

O altă conațională de-a noastră, Nadia Popovici, ne spune că actualmente elevii și studenții din Italia, printre care și fiul ei, își fac studiile online. Profesorii iau legătura cu elevii prin internet și organizează lecțiile, proces care a început încă la finele lunii februarie.

Aici profesorii stau acasă, dar vor fi salarizați. Lumea e îngrijorată și înspăimântată. Inițial s-a subestimat pericolul. Acum toți acceptă regulamentul și se conformează cerințelor impuse de autorități. Stăm în casă. Facem curățenie, citim, privim televizorul, ne informăm și comunicăm pe internet. Pe străzi sunt foarte puțini oameni. În transportul public aproape că nimeni nu vorbește, fiecare se ferește de ceilalți, toți păstrează distanța”, ne mai spune Nadia Popovici.

Tânăra își face griji pentru oamenii dragi de acasă. „Sper că și ei înțeleg riscurile legate de această epidemie și că dau dovadă de responsabilitate. Exemplul Italiei, al altor țări, e mai mult decât relevant în acest sens, îi rog și pe cetățenii noștri să respecte cu strictețe regulile în perioada carantinei și sper că vor fi protejați de autorități”, mai spune tânăra.

Locuitorii păstrează distanța și pe stradă. Bergamo, Italia ( foto: Iurie Vărzari)

ItaliaItalia

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: