image
Sursa foto: alamy.com

Nu uitați! În această noapte trecem la ora de iarnă

La noapte, Republica Moldova trece la ora de iarnă. Ca și în anii precedenți, acele ceasornicului se dau cu o oră înapoi. Astfel, ora 4:00 a dimineții va deveni ora 3:00.

Trecerea la ora „de iarnă” este efectuată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU, concomitent cu statele-membre ale Comunității Europene.

În martie 2019, Comisia Europeană a votat pentru renunţarea la schimbarea orei începând cu anul 2021, din motiv că trecerea la „ora de iarnă” poate afecta organismul uman.

Astfel, fiecare stat membru al UE va putea alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă” (ora standard). Ţările Uniunii Europene trebuie să informeze Comisia despre alegerea lor până în luna aprilie 2020.

La nivel global, mecanismul de schimbare a orei este folosit de peste 100 de ţări.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard ce vizează conceptul de oră astronomică, folosit în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică. De obicei, acoperă calendaristic perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Sistemul de orar iarnă - vară a fost gândit, în 1898, de neo-zeelandezul Hudson. Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: