image
Sursa foto: Jurnal.md

Misiunea de Observare Promo Lex a recepționat peste 100 de semnalări de incidente de la observatori

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova a recepționat până la ora 9:00, 105 semnalări de incidente de la observatori.

Incidente semnalate la deschiderea secțiilor de votare:

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova a înregistrat un caz de acces restricționat pentru observatori.

SV 16/1 Edineț, Edineț. Observatorului Promo-LE nu i s-a permis deplasarea prin interiorul secției, nu i s-a permis să filmeze sau să facă careva fotografii deși a solicitat permisiunea președintelui de 3 ori, era orele 7: 05 și fluxul alegătorilor în SV nu era mare.

Patru cazuri de prezență a materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale în raza secției de votare:

SV 32/001, Ștefan Vodă, Ștefan Vodă. În raza de 100 m de la SV se afla un panou cu afișaj electoral în favoare unui concurent.

SV 29/9, Soroca, mun. Soroca. În fața SV, peste drum, este amplasat un panou cu promovarea unui concurent, iar la intrarea în SV au fost observate câteva pliante mici ale altui concurent.

SV 31/001, Șoldănești, Șoldănești. La cca. 50 m de la SV, pe un panou era amplasat un afișaj electoral în favoarea unui concurent. La sesizarea acestui fapt, membrii BESV au intervenit și au înlăturat afișajul electoral.

SV 32/030 Ștefan Vodă, Talmaza. În fața SV, la distanța de cca. 50 m, pe fațada unui magazin era amplasat un banner în susținerea unui candidat. După ce observatorii s-au apropiat de magazin, proprietarul a scos bannerul de pe fațada clădirii, însă nu a înlăturat afișele electorale în favoarea aceluiași candidat amplasate pe ușa. După spusele acestuia, persoanele care au amplasat bannerul i-au spus că nu va fi o încălcare.

Întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot – 8 cazuri.

  • SV 1/192 Chișinău, Râșcani. La ora 6.50 a fost constatat că camera video nu funcționează. Președintele BESV a anunțat  CEC, dar nu s-a întreprins nimic.
  • SV 1/100 Chișinău, Buiucani. Camera video nu înregistrează. Președintele BESV a comunicat că camera funcționează.
  • SV 37/11, regiunea transnistreană, Anenii Noi, Varnița. Potrivit observatorului Promo-LEX camera nu a fost pornita la procesul de sigilare a urnelor și distribuirea buletinelor de vot. Aceasta este poziționată în spatele operatorilor.
  • SV 20/002, Hîncești, Hîncești. Camera de înregistrare video nu a fost deconectată la ora 7.00, după deschiderea SV. La ora 8.25 camera video încă este conectată și înregistrează video, procesul de votare.
  • SV 36/40, UTAG, Cazaclia. Camera video nu a fost pornită la momentul pregătirilor efectuate pentru deschiderea SV – persoana responsabila de conexiunea acesteia a întârziat. După ce a observat situația respectivă, Președintele BESV a conectat camera video, însă aproape de sfârșitul procedurilor de pregătire a SV pentru deschidere.
  • SV 11/2, Cimișlia. Președintele BESV a oprit procesul de filmare la 7.50.
  • SV 27/25, Rîșcani, Hiliuți. Înregistrarea video nu a fost întreruptă după deschiderea SV pentru alegători. După obiecțiile celor prezenți la proces, înregistrarea a fost oprită.
  • SV 27/015, Rîșcani, Braniște. Camera de filmat nu a fost oprită după procesul de deschidere a SV, la ora 8.10 camera încă înregistrează procesul.

Două cazuri de agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor

  • SV 1/87 Chișinău, Buiucani. Un alegător la ieșirea din cabina de vot a arătat buletinul de vot și a strigat  tare că a votat pentru un candidat anume. Președintele BESV a avertizat alegătorul că nu se permite agitația electorală.
  • SV 06/002, Briceni, Briceni. Lângă intrarea în SV, se află o persoană neautorizată care distribuie alegătorilor măști de protecție și poartă discuții cu aceștia. Persoana în cauză este un susținător al unui candidat.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 4 cazuri.

  • SV 1/100 Chișinău, Buiucani. Un alegător la orele 7:55 a fotografiat buletinul de vot. Toți membrii BESV au observat fotografierea buletinului, dar nimeni nu a reacționat la incident.
  • SV 1/261 Chișinău, Sângera. La ora 8.10, în afara secției de votare, au fost observați doi alegători, care arătau unul altuia fotografiile buletinelor de vot .
  • SV 1/100 Chișinău, Buiucani. La ora 8.31 un alegător a fotografiat buletinul de vot. Un membru BESV a rugat alegătorul să șteargă fotografia, dar alegătorul a ignorat solicitarea.
  • SV 1/11 Chișinău, Botanica. La ora 8.14 un alegător a fotografiat buletinul de vot. La rugămintea președintelui BESV, poza a fost ștearsă.

Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19 – 3 cazuri.

  • SV 1/292 Chișinău, Stăuceni. La ora 7.04 în secția de votare se aflau mai mulți alegători decât cabine de vot. Președintele  BESV nu a reacționat.
  • SV 18/023 Florești, Cuhureștii de Sus. Membrii BESV nu respectă regulile de protecție împotriva COVID-19 – nu se poarta masca/se poarta incorect.
  • SV 32/33, Ștefan Vodă, Volintiri. Nu sunt respectate regulile anti-pandemice. Astfel, la un număr de 5 cabine de vot, în incinta SV sunt admiși și câte 7 alegători.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: