image
Sursa foto: jurnal.md

Grădina Botanică a fost reconectată la căldură; Numărul de plante tropicale va fi diversificat

Grădina Botanică a fost reconectată la sistemul centralizat de termoficare. Lucrările au fost finalizate cu succes, instalațiile tehnice și Punctul Termic Individual – testate și date în exploatare, astfel încât atât angajații, cât și cele 12 sere de plante tropicale și sud tropicale să se bucure de temperaturi optime, anunță instituția.

Directorul Grădinei Botanice Ion Roșca, a menționat că datorită conectării pe timp de iarnă la căldură Institutul va reuși să crească în serele sale un șir de specii de plante tropicale și sud tropicale, care nu a fost posibil să fie plantate până acum.

Proiectul a fost executat în baza unui contract de parteneriat între Termoelectrica S.A. și Instituția Publică Grădina Botanică Națională, semnat la data de 21 iulie 2021.

Potrivit parteneriatului, Termoelectrica S.A. a executat proiectarea și instalarea unui Punct Termic Individual pentru încălzire și prepararea apei calde menajere și a rețelelor termice exterioare. De cealaltă parte, Institutul va asigura funcționarea fiabilă a sistemului intern de distribuție a energiei termice și a apei calde.

Anterior, timp de 20 de ani, Institutul a beneficiat de încălzire și apă caldă de la două cazane pe gaze naturale, care nu erau fiabile și impuneau costuri suplimentare pentru întreținere. Datorită racordării la sistemul centralizat de termoficare, mentenanța PTI-ului va fi asigurată non-stop și gratuit de echipa Termoelectrica.  Astfel, pe lângă faptul că vor beneficia de independență totală în consum, noul sistemul de termoficare este mai prietenos mediului, fiind exclus factorul de poluare prin arderea gazelor naturale la locul de consum.

comentarii: